Egyes évjáratokban azonban ezekkel a hosszú tenyészidejű hibridekkel nem lehet elég korán kezdeni a kukorica betakarítást, így a vetésváltásba nehezebben illeszthetők be, valamint a korábban betakarított hibridek értékesítési lehetősége is elmaradhat, ezáltal akár nagyobb jövedelmezőségről is le kell mondani.

Az okok, amiért napjainkban a termelők ismét előtérbe helyezik a korai hibridek termesztését:

A kukorica ipari célú felhasználása (pl. Hungrana):

Az e területen értékesített korai hibridek magasabb jövedelmet biztosíthatnak. Augusztus 20. és szeptember 10. között betakarított és értékesített kukoricák esetében 10%-os felárat lehet elérni a szezonhoz képest. Ami egy 6 tonnás átlagtermés esetén a 2013-as évben plusz 30 ezer forint átlagjövedelmet eredményezett hektáronként. Egyéb előny, hogy a gyors beszállítás (tábláról a gyárba) miatt nem kell raktározni, vagyis nincs raktározási költség, és nagyobb raktárkapactás marad az őszi betakarításra.

Vetésváltás:

Az őszi kalászosok jövedelmezősége esetenként versenyképes az árukukoricáéval. Az egyre terjedő és népszerűbb hibridbúzák termesztése nagyobb árbevételhez juttathatja a gazdákat a kukoricával szemben, még az ország kiemelkedő kukoricaövezeteiben is. Jelenleg 8-9 tonnás hibridbúza betakarítási szintek sem ritkák már Magyarország egyes területein. A hibridbúza kukorica előveteményeként a klasszikus rövid tenyészidejű kukoricahibridek nagyobb biztonsággal beilleszthetők a technológiába (korábbi betakaritás után marad elég idő a talajelőkészítésre és a hibridbúza időbeni elvetésére).

A vetésváltás másik oka az ez év végén betiltott csávászószerek (neonikotioid származékok) használata. A kukorica monokultúrás termesztése (visszavetése) egyre magasabb költséggel lehetséges a rendelkezésre álló talajfertőtlenítő szerek miatt. Az utóbbi években ez a csávázásos technológia megközelítette a 100 ezer hektárt, amelynek várhatóan nagy részén újra vetésváltásos technológiát fognak alkalmazni a gazdálkodók.

Időjárás:

Az elmúlt évek szélsőséges időjárása kedvezett a korai hibridek termesztésének, mert 2010-ben és 2012. telén lehullott téli csapadékot a rövid tenyészidejű hibridek tudták a leggazdaságosabban hasznosítani. Hasonló termésszintet produkáltak a FAO 280-300-as hibridek, mint a kései, hosszú tenyészidejű, nagy teljesítményű hibridek.

A felsorolt indokok miatt a gazdák igénye a klasszikus alacsony FAO-számú hibridek iránt növekedni fog. A Pioneer ebben a szegmensben kiváló adottságú és értékmérő tulajdonságú hibridekkel  rendelkezik. Számos nagyüzem használta nagy területen az idei  évben bevezetett Optimum® AQUAmax® hibridünket, a P9175-öst. Például a Szekszárdi Aranyfürt Szövetkezetnél közel 200 hektáron vetették ezt a hibridet, amellyel az üzemi átlagot elérő termést takarítottak be. Az Optimum® AQUAmax® kategóriában 2014-re egy újabb nagy teljesítményű, kimagasló stressztűrőképességű kukoricahibrid  kerül bevezetésre, a P9241-es. A 2013-as év kísérleti eredményei alapján kiválóan alkalmas lesz – a korai betakaríthatósága miatt - , az ipari célú felhasználásra, valamint kalászos előveteményként is jól beilleszthető a vetésszerkezetbe.

A szakemberek gyakorlati visszajelzése is mutatja a változás megindulását:

Fenyvesi Mihály, a Tolnai Raktárszövetkezet elnöke:

„Több mint egy évtizede használjuk csávázószerként a kukoricatermesztésben a neonikotioid származékokat, évről-évre 3-500 ha-on. Ezzel tudtuk megoldani a kukoricabogár lárvája okozta problémákat kukorica visszavetés esetén. Ennek megszűnésével a többletköltségek miatt már nem olyan gazdaságos a monokultúrás kukoricatermesztés, ezért a vetésváltásban kell gondolkodnunk, amely esetében egyértelműen a rövid tenyészidejű hibridek jöhetnek csak számításba, melyek egyik ígéretes képviselője a P9241-es 2014-ben bevezetésre kerülő korai FAO  300-as hibrid.”

Krieser János, a Pusztabir Kft. ügyvezető igazgatója:

„Az utóbbi években egyre nagyobb területen vetjük a FAO 200-as és a korai 300-as hibrideket, így a Pioneer P9578-as hibridjét több mint 100 hektáron termesztettük az idei évben, kihasználva ennél a hibridnél a korai betakaríthatóságot és az átlagosnál magasabb áron történő értékesítési lehetőséget.”

A Pioneer kukoricahibridekkel megfelelő megoldásokat talál min denki a területére kialakítandó vetésszerkezet optimalizására és a gazdálkodása eredményességének növelésére.

 

 

 

 

 

 

 

Molnár Géza
Területi képviselő - Komárom-Esztegom,
Fejér és Tolna megye