2014-ben rendkívüli volt a kukoricaszezon Magyarországon. A szeptemberi csapadék miatt nagyon későn tudtuk a kukorica betakarítását megkezdeni és rengeteg helyen későn is végeztek ezekkel a munkákkal. Ennek következtében az őszi kalászosok vetése is megcsúszott. 2015 tavaszán, a márciusi és áprilisi csapadékhiány viszont azt hozta, hogy a kukoricát időben, jó ütemben el tudtuk vetni: 1.150 ezer hektáron vetettünk el kukoricát. Az áprilisi csapadékhiány ugyan kedvezőtlenül befolyásolta a vetések kelését, de ezen az elmúlt napok esőzései valamennyit javítottak. Nagyon nagy probléma viszont, hogy ennek az esőnek és meleg időnek a következtében igen sok helyen megindult a kukorica és vele együtt a gyomosodás is megugrott. Úgy látom, a kötöttebb és nehezebben művelhető talajon még napokig nem lehet rámenni a táblára a leesett esővíz miatt, van, ahol még áll a sorokban a víz. Több olyan országrészről tudunk, ahol emiatt gond lesz a gyomirtással. Becslések szerint akár 150–250 ezer hektár kukorica gyomirtása maradhat el. Nagyon fontos pedig, hogy ilyenkor ne gyomosodjon el a tábla, minél korábban meg kell fogni ezeket gyomokat, akár a kukorica 3–4 leveles állapotában.kukorica

A terméspotenciálja kihasználása érdekében az életerőre most lenne szüksége a növénynek. – fotó: Shutterstock

Állománykezelésre alkalmas postemergens gyomirtó szerekből viszonylag széles a választék, van-e teendő a kukorica tápanyag-utánpótlásában?

A kukorica gyomirtására ideális a 4–5 leveles állapot. Öt leveles állapot fölött is van olyan készítmény, amelyik hat, sőt, olyan szer is van, amely 7–8 leveles korban is kijuttatható. Ezeknek a szereknek viszont az ára is sokkal magasabb, tehát nagyon megnövelik a kezelés költségeit. Sokkal jobb időben, még 3–4 leveles állapotban elvégezni, a gyomirtást, olcsóbbak is még akkor a szerek. Ezekkel kellett volna megoldani a védekezést, mert az elgyomosodásnak a növényre nagyon kedvezőtlen hatása van.

Mi a teendő tápanyag-utánpótlásban? Lombtrágyahasználat?

A tápanyag-gazdálkodásban rengeteg lehetőség van. Úgy gondolom, hogy aki jó minőségű, közép, vagy magasabb árkategóriájú vetőmagot használ kukoricában, az a tápanyag-gazdálkodásra is odafigyel és megfelelő mennyiségű műtrágyaadagok kerülnek kijuttatásra. Ezzel nem szokott probléma lenni. Lombtrágyát pedig nem szívesen használnak.