Az ország jelentős mezőgazdasági területein termesztenek a gazdák napraforgót és kukoricát. Az elmúlt évek aszályos időjárása miatti alacsony termésátlagok a kukoricatermesztési kedvet jelentősen csökkentették.

Az idei július sok csapadékot hozott, a legkevesebb Kenderes térségében 66-68 mm volt – a környező településeken viszont 90-95 mm eső esett, ezért a kukorica terméskilátásai sokkal jobbak a tavalyinál. A csapadékos idő a kártevőknek is kedvezett.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a gyapottok-bagolylepke több hullámban már a 26. héten is rajzott, és a 30. héten is a feromoncsapda (12 db/3nap) fogási eredményt produkált, a csuhéj alatt különböző lárvastádiumban lévő (L-1; L-3) lárvák károsítanak. A vetőmag-előállítók és a csemegekukorica-termelők úgy védekeznek a kártevők ellen, hogy az a legoptimálisabb időben, az előrejelzésekre alapozva legyen időzítve. Kukoricamoly is közepes fertőzési szinten mindenhol jelen van.

kukoricamoly

Kukoricamoly károsítása kukoricán – A szerző felvétele

kukoricamoly

Kukorica-golyvásüszög is előfordult egyik-másik táblában – A szerző felvétele

Hibrid-előállításban és a csemegében jelentős a cső károsítása is. Intenzíven rajzik a kukoricabogár, a csapda 16 db-ot is fog 3 nap alatt. Az imágók még nem raktak tojást, jelenleg az érési táplálkozás figyelhető meg a címer- és a bibeselymeken. Így a védekezések még optimális időben elvégezhetők hidas traktorokkal a hibrid-előállításban. Sajnos több táblában foltokban lehet látni a "hattyúnyak" tünetet. Ezért a gazdáknak a következő évben fokozottan figyelni kell a vetésváltásra.

kártevő

Szárszklerotinia károsítása napraforgóban – A szerző felvétele

Árukukoricában a gyomirtáson kívül vegyszeres védekezés jelenleg nincs. A hibrid és csemegekukoricákban viszont rovarkártevők ellen a gazdák időben és jó minőségben elvégezték a vegyszeres kezeléseket.

A napraforgó vetésterülete a megye szántóterületének 21 százaléka, az elvetett terület 79000 ha. A sok és hirtelen leeső csapadék hatására olyan intenzíven nőtt (egyes hibridek 230 cm magasak), a korai vetések, különösen a  nagy tányérok miatt is, sok helyen a vihar hatására a tövek ki is dőltek. Több helyen tapasztalható a szárak felrepedése is.

napraforgó

Szárszklerotinia napraforgón – A szerző felvétele

Pillanatnyilag a károsító helyzet kedvező, csupán 1-2 százalékos szárszklerotinia fordul elő. Az időjárási körülmények viszont kedveznek a különböző gombabetegségeknek. Védekezésekre már nem nagyon van lehetőség a várakozási idők miatt, igy a korai deszikkálásra és gyors betakarításra kell felkészülni.

Táblaszéleken jelentős a parlagfűfertőzés is, aminek a felszámolása folyamatos.

parlagfű

Parlagfű táblaszéleken – A szerző felvétele

Hajdú Csilla
növényorvos, növényvédelmi szaktanácsadó