A növények tápanyag-ellátásánál figyelembe kell vennünk, hogy míg a makroelemek (N, P, K) túlnyomó többségét a gyökérzeten keresztül képesek felvenni, addig a mikroelemek 90%-át lombon keresztül is pótolni tudjuk, ezért a lombtrágyázás jelentősége a mikroelemek pótlásában, a növény ellenálló képességének fokozásában rejlik. A növényekben kis mennyiségben jelen lévő fémek jellemzően lassan mozognak, ezért az intenzív növekedés időszakában a fiatal hajtásokon jelentkezhetnek a hiánytünetek, a lombtrágya kijuttatását ezekhez az időszakokhoz kell igazítanunk.

Az Energia Humin olyan egyedülálló lombtrágya, amely képes kielégíteni minden szántóföldi növény mikroelem igényét. Összetétele nem növényspecifikus, minden szántóföldi kultúrában egyaránt alkalmazható. A termelőknek elég egy lombtrágyát használniuk a gazdaságban, amellyel minden szántóföldi kultúrát eredményesen tudnak kezelni – tájékoztatott Holopovics Zoltán, a Phylazonit Kft. kísérletvezetője.

Az Energia Humin alkalmazásával megelőzhető a mikroelemhiányból adódó terméskiesés, kiegyensúlyozott tápanyagkészletének köszönhetően a stresszes időszakokat könnyebben viselik a növények, a huminsav kelátképző tulajdonságai miatt hosszan tartó hatást érhetünk el vele.

Energia Humin

A mikroelemek kismértékű hiánya szemmel látható tüneteket nem okoz, ennek ellenére 10-30% terméskiesést eredményezhet. Amikor egy mikroelemhiánynak szemmel látható tünetei vannak, akkor a jelentős terméskiesés garantált. Az Energia Humin ettől a gazdasági kártól tudja megvédeni a termelőket, alkalmazása növénykultúrától függetlenül megelőző jelleggel 4-10 l/ha dózisban osztott kezeléssel javasolt.

Költséget abban az esetben lehet csökkenteni, ha túlzott műtrágya-felhasználás mellett gazdálkodunk és ezeknek a jobb hasznosulása a cél. Vagyis kevesebb költség, jobb hatékonyság. Imreh Gergő, a Natur Agro Kft. szakmai- és marketing igazgatója szerint az időzítés akkor lehet a legsikeresebb, ha sikerül párhuzamot vonni a növények tápanyag-görbéinek maximuma és azok lombtrágyás kezelései között. Vagyis, ha akkor adunk tápanyagot lombon keresztül, amikor a legnagyobb szükség van rá, pl. kalász- vagy csődifferenciálódás esetén

A Natur Plasma biostimulátor egy élő algák által alkotott oldat. Ebben minden, a növény számára nélkülözhetetlen tápanyag megtalálható – többek között makro-, mezo-, és mikroelemek, vitaminok, valamint esszenciális és nem esszenciális aminosavak. Ezeknek köszönhetően a növény optimális arányban juthat hozzá a fontos anyagokhoz, amelyek hozzájárulnak a zavartalan fejlődéshez.Plasma ActiveA Natur Active egy komplex lombtrágya, amely 13 különböző tápelemet tartalmaz. Még a szélsőséges időjárási körülmények között is lehetővé teszi a tápanyagok felvételét. Ez rendkívül hasznos a növények számára, mert segíti a lombon keresztüli tápanyagfelvételt, erősíti az immunrendszerüket, fokozza a szárazságtűrésüket. A Natur Agro Kft. lombtrágyái az alap összetételen felül kiegészíthetők MONO adalékokkal. Ennek köszönhetően érhetőek el a növényspecifikus megoldások, amik minden igényt kielégítenek.

Fontos, hogy a lombtrágyára ne önálló elemként tekintsünk, hanem a termesztéstechnológia részeként, amelynek használata akkor a legeredményesebb, ha az alaptechnológia minden egyes eleme a helyén van. A fejlődő növény esetében azonban egy-egy jól megválasztott termékkel nagyon látványos hatást érhetünk el, akkor, ha tisztában vagyunk az általunk termesztett kultúrnövény tápanyag igényeivel – mondta Sira Márk, a KITE Zrt. Lombtrágya, biostimulátor és speciális termék ágazati vezetője.

Növényélettani szempontból a gyomirtó szerekkel való keverés egy kritikus pont és a nem megfelelően megválasztott szerek együttes kijuttatása esetén erős fitotoxicitás léphet fel. A legnagyobb gyakorlat a gombaölő, és rovarölő szerekkel való keverés és együttes kijuttatásában van. Azonban minden esetben végezzünk keverési próbát annak érdekében, hogy a különböző kicsapódásokat elkerüljük.

Dell Agro

A Dell’’ Agro Plus biostimulátor készítmény egy rendkívül magas, 60% szervesanyag-tartalommal rendelkező növénykondicionáló, melynek hatékonyságát hazai és külföldi kísérleti eredmények igazolják. Hatása elsősorban az intenzívebb vegetatív fejlődésben mutatkozik meg, a megnövekedett vegetatív tömegnek köszönhetően pedig nő a termés mennyisége. A készítmény emellett növeli a növények biotikus- és abiotikus stresszel szembeni ellenállóságát. 23,1%-ban tartalmaz olyan kis molekulatömegű, vízben oldódó humuszanyagokat – fulvosavak – melyeket a növény gyökéren és lombon keresztül is képes felvenni. A fulvosavak metabolikus- és hormonális hatásuknak köszönhetően javítják a hajtás- és gyökérnövekedést. A 21,7%-os aminosav-tartalom az ásványi nitrogén-formákkal szemben közvetlenül hasznosítható és beépíthető a fehérjékbe. Az aminosavak javítják a nitrogén hasznosulását a növényben, stimulálják a fotoszintetikus aktivitást és a növekedést.

Alapvetően a lombtrágyák alkalmazása hozamnövelés, illetve a termésminőség növelése/javítása érdekében javasolt. Amint azt Dr. Czinege Erik, a Kwizda Agro Hungary Kft. műtrágya termékmenedzsere elmondta, rendelkeznek még egy fontos hatással: javítják a növények kondícióját, így ellenállóbbá teszik őket a biotikus és abiotikus stressz ellen. Különösen az úgynevezett biostimulátor hatású (algát, aminosavat tartalmazó) készítmények alkalmasak erre.

A Wuxal® Aminocal szerves kötésben lévő magas kalciumtartalmú biostimulátor lombtrágya. Az almástermésűek szüret előtti kalciumpótlására és tárolási betegségeinek megelőzésére, valamint a tárolási minőség javítására, illetve zöldségfélék kalciumhiányos tüneteinek megelőzésére alkalmazható. A tápelemeket szerves kötésben tartalmazza, ami hatékony beépülést eredményez. Aminosav-tartalma elősegíti a színeződést és csökkenti a hőstressz okozta káros hatásokat.

A piacon kapható legtöményebb algatartalmú biostimulátor a Wuxal® Ascofol. Természetes növényihormon-tartalma révén növeli a növények stressztűrő képességét főként a növekedés korai fázisában, valamint serkenti a sejtosztódást és a megnyúlást, amely a termés minőségét, és nagyságát pozitívan befolyásolja. Érésgyorsító és színesedést fokozó hatással bír, miközben fiatalon tartja a növényt és növeli a bogyóméretet. Magas mikroelem-tartalma révén elősegíti a terméskötődést és erősíti a növények természetes ellenálló képességét, javítja a fagytűrést.