Megnyitotta kapuit az I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow Mezőfalva – a legnagyobb hazai szántóföldi rendezvény – amely május 31-én és június 1-én egész nap várja a gazdálkodókat. Az eseményt ünnepélyes keretek között nyitották meg a szervezők, valamint a rendezvény védnökei. A Szántóföldi Napok jó hangulatáról a rendezvény szpíkere, Balog Tamás gondoskodik, akit a gazdálkodók az Agroinform.hu PR-felelőseként ismerhettek meg korábban – többek között a portál nagy nézettségű élő videós tudósításaiból.

Első felszólalóként Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke mondta el gondolatait:

"A mai nap kiemelt szereplői a talaj, a szántóföld és a földműves."

"Földművessé csak idővel válhat az ember és a talaj tiszteletével érdemelheti ki az ember a jó gazda címet. Sokszor hallunk arról napjainkban, hogy a precíziós gazdálkodás felé kell elmozdulnunk, de mindeközben nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy fejlesztéseink és technikai beruházásaink mellett mindvégig a talajt kell szolgálnunk – és mindezt csak a földműves ember képes megvalósítani. Sokan a mezőgazdaság szeretetét szavakban és a termőföld birtoklásának vágyában fejtik ki. A legfontosabb, hogy a magyar föld gondos gazda kezében legyen, hiszen csak valódi földműves fogja tudni a talajt odaadással és tisztelettel szolgálni."

"Többet tudunk a csillagokról és a világűrről, mint a talpunk alatt álló talajról." – idézett Zászlós Tibor Leonardo da Vinci reneszánsz polihisztortól – hiszen ez a gondolat máig helytálló és elgondolkodtató.

"A most következő 2 nap alatt a termőföldet szolgáljuk és azokat a gazdálkodókat, akik kilátogatnak ide, hogy még jobb földművessé válhassanak és hogy szakmai tudásukat tovább tudják fejleszteni."

A rendezvényen nem egy kiállított gépet ki is próbálhatnak a látogatók – fotó: NAK

Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszönetet mondott a rendezvény szervezőinek és azoknak a gazdálkodóknak, akik a munkára alkalmas időben rászánják az idejüket és kilátogatnak a programokra.

Hagyományteremtő szándékkal indult el az I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow Mezőfalva rendezvény azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet és felkészítse a gazdálkodókat arra, hogy hosszú távon csökkentett támogatásokkal vagy támogatások nélkül is jövedelmezően tudjanak majd termelni. Ezekhez nélkülözhetetlenek a legkorszerűbb technológiák, amelyeket itt megtekinthetnek és ki is próbálhatnak a résztvevők – nyilatkozta az államtitkár.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy minden szervező nagy izgalommal áll a rendezvény előtt, hiszen rengeteg munka előzte meg a megnyitó pillanatait. "Bízunk benne, hogy ez a programsorozat az elméleti kérdésekre tud majd gyakorlati válaszokat adni.

Célunk, hogy a  magyar agrárium versenyképes legyen – üzemmérettől és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül!

Köszönjük, hogy több mint 100 kiállító állt mellénk és érezte magáénak a hitvallásunkat" – mondta a NAK elnöke. Jó hír a gazdálkodóknak és újdonság a hazai mezőgazdasági kiállítások történetében, hogy a gépeket az I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow Mezőfalva helyszínén nem csak nézegetni lehet, hanem ki is próbálhatják a látogatók.

Győrffy Balázs kiemelte:

"A gazdák jelentős része beruházásban gondolkodik, ami azért jó hír, mert ez azt jelenti, hogy hisznek önmagunkban, az ágazatban és a jövőjükben."

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke a precíziós gazdálkodás fontosságára és a szakképzett gépkezelők utánpótlásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

"A kormány mögötti 50 cm-ert ki kell tölteni!"

I. NAK Szántóföldi bemutatóA precíziós gazdálkodásra való áttérés a hosszútávú versenyképes termelés kulcsa. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy az emberi tényező nélkülözhetetlen a gépekben, szakképzett, megbízható gépkezelőből pedig óriási hiány van – emlékeztetett az elnök.

Harsányi Zsolt remek lehetőségként tekint a rendezvényre, hiszen minél több fiatalt szeretne elérni a MEGFOSZ programjai segítségével, hogy a fiatalok kedvét felkeltsék a mezőgazdasági gépész szakma iránt.

Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnöke végül, de nem utolsó sorban hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt egy rövid, aktuális agrárpolitikai tájékoztató kíséretében. "A kormány számára stratégiai ágazat lesz a mezőgazdaság, és ennek megfelelően meg kell mutatnunk egy ilyen nagyszabású rendezvényen is, hogy a legmodernebb technológiai háttérrel felvértezve, felkészültünk a változásokra. Hivatásunk, hogy vonzóvá tegyük a fiatalok számára is ezt az ágazatot" – hangzott el Font Sándor köszöntőjében.

"Az elmúlt hat év alatt közel 40%-kal nőtt az agrárium kibocsájtása és 42%-kal nőtt a jövedelmezősége. Nincs még egy ilyen ágazatunk, így büszkének kell lennünk rá. Fontos azonban a hiányosságainkról is számot adni, hiszen a fejlődés csak ezek orvoslásával valósítható meg. Hazánk vízgazdálkodása elmaradott, ezért erre a területre nagyon nagy hangsúlyt szeretne fektetni a kormány a jövőben. Hasonló a helyzet a jégeső károk megelőzésével – ennek kezelésére országos jégeső megelőző rendszer kiépítését készíti elő a kormány."

Font Sándor záró gondolatai után a magyar gépforgalmazók is bizakodva nézhetnek a jövő elé: "Előkészületben tartjuk az Irinyi tervet, amely a magyar mezőgazdasági gépgyártás fellendítésének irányába hivatott komoly lépéseket tenni. Bízunk benne, hogy a I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow Mezőfalva rendezvény sikere után hamarosan a magyar fejlesztések és a hazai gépgyártók rendezvénye is napvilágot láthat."

Rövid videónkkal nyújtunk betekintést az I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow Mezőfalva területére.