A szaktárca ismerteti: a parlagfű a legnagyobb kárt a kapásnövényekben, leginkább a kukoricavetésekben okozza, mivel a gyom agresszivitásával elnyomja a kultúrnövényeket, eközben felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét. A parlagfűvel erősen fertőzött területeken ezért célszerű olyan kultúrát termeszteni, amely sűrű, jó gyomelnyomó képességű.

Kikelt a kukorica

A közlemény szerint a parlagfű ellen a kukoricavetésekben agrotechnikai, mechanikai és kémiai gyomszabályozási védekezési módszerek kiegészítő alkalmazásával érhető el a legjobb eredmény. Az agrotechnikai eszközökkel a kultúrnövény jó kondíciója, versenyképessége, gyomelnyomó képessége erősödhet. Ugyanakkor fontos a megfelelő fajta választása is - teszik hozzá.

A VM adatai szerint az utóbbi években a kukoricavetésekben a vetés után, kelés előtt kijuttatott technológiák jelentősége csökkent, és az állománykezelések váltak dominánssá. A minisztérium ismerteti: a kukorica vetése már országszerte befejeződött. A növény többnyire már ki is kelt, a vetés idejétől függően 1-5 leveles fejlettségű.

Van segítség

A parlagfű fejlettsége is változó, a sziklevelestől a 8 leveles fejlettségig. Állománykezelésre még van lehetőség a kukorica 6-7 leveles fejlettségéig - hívja fel a figyelmet a VM, jelezve: ennél fejlettebb állományban már csak mechanikai védekezés jöhet szóba.
A szaktárca közleményében rámutat: a kukorica kelése utáni gyomszabályozás során a szakmai ismeretek különösen fontosak, a gazdálkodóknak célszerű segítséget kérniük. A leghatékonyabb és leghatásosabb technológiák kiválasztásában a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szakemberei nyújtanak segítséget.