Egy-egy technológiai csomag összetétele nemcsak a vállalat kultúrában elérhető portfólióját, hanem a cég gondolkodását is tükrözi a kukorica növényvédelmével kapcsolatban.

kukoricaföld

Egy korszerű kukorica technológiai csomag ma már elképzelhetetlen megfelelő rovarölő szer nélkül – fotó: Bayer

A BAYER hozzáállása a Laudis Smart csomag összetételével kapcsolatban világos, a maximális termés elérése érdekében elengedhetetlen megfelelő, időjárási és termesztési körülményekhez jól adaptálható, hatékony és szelektív herbicid, a Laudis. A csomag tartalmaz Propulse gombaölő szert, amely a termésbiztonságért és a termésminőségért tesz sokat, akár áru-, akár siló-, akár csemegekukoricában. És egy korszerű kukorica technológiai csomag ma már elképzelhetetlen megfelelő rovarölő szer nélkül, ez a Decis Mega, amely a rovarkártevők elleni védelmet, és ezzel együtt a csövet fertőző gombabetegségek megelőzését szolgálja.

Laudis: a hatékony és biztonságos gyomirtó szer

A piacon jól ismert termék nem csak széles hatásspektrumával, hanem jól megkülönböztethető szelektivitásával, hatáskifejtésének sebességével vált a kukorica termesztésben jártas termelők kedvencévé. Biztonságosan felhasználható takarmány-, siló-, hibrid-, popcorn-, waxy- és csemegekukoricában egyaránt. A készítmény egyedi formulációjának és adjuváns rendszerének köszönhetően nagyon gyorsan felszívódik, kevesebb mint 1 óra után esőállóvá válik. Azonnal leállítja a kezelt gyomokban a karotinoidok szintézisét, amit hamarosan a klorofill degradációja és az ezzel járó fehéresdés követ. A gyors hatáskifejtés mellet a formulációban lévő széfener biztosítja a magas fokú szelektivitását a kultúrnövényre, a tembotrion hatóanyag és az esetleges kombinációs partnerek esetében is.

A széles hatásspektrum mellet szükség esetén jól kombinálható más gyomirtó szerekkel abban az esetben, ha HPPD toleráns gyomnövények pl. parti köles gyomosít a területünkön a spektrum szélesítésére Aspect T 1,5 l/ha adagjával lehet kiegészíteni növelve a készítmény hatástartamát is különösen öntözött körülmények között. Évelő kétszikűek ellen a leggyakoribb kombinációs partnere a dicamba lehet.

Ajánlott adagja: 1,75-2,25 l/ha

Propulse: alkalmazásával egészséges állományt kapunk, a termés mennyiségét és minőségét egyaránt javítja

A Propulse hatékonyan alkalmazható a takarmány-, csemege- és vetőmag kukoricában a szármegnyúlás kezdetétől (BBCH 30) a virágzás végéig (BBCH 69) különböző levélbetegségek, illetve a lombozatot és a csövet támadó, termésveszteséget okozó betegségek ellen. A készítmény protiokonazol tartalma nagyobb fotoszintézis aktivitást eredményez a kezelt növényekben. A fluopiram a növények hőstresszét csökkenti. A Propulse alkalmazása szármegnyúlás idején elsősorban helmintospóriumos levélfoltosságot és száradást okozó gombák (Helminthosporium turcicum; Helminthosporium carbonum) ellen nyújt védelmet. Ezt a kezelést legalább 300 l/ha permetlé mennyiséggel végezzük. Címerhányás – virágzás időszakában alkalmazva a Propulse a lombozatot és a csövet támadó betegségek ellen hatékony. Szemfoltbetegség elleni védekezésre a szármegnyúlás idején elvégzett kezelés ajánlott.

Adagja kukoricában 0,8-1,0 l/ha.

A fertőzésre hajlamosító időjárás esetén két kezelés indokolt.

gyomirtóval kezeletlen és kezelt kukorica

Balra a kezeletlen kontrol, jobbra Propulse 1 l/ha, virágzás kezdetén kijuttatva, 2019, Mosonmagyaróvár – fotó: Dr. Kukorelli Gábor

terméshozam diagram kukoricában

1. ábra: PlantArt kísérletből származó adatok (A: virágzás eleje, 30-32  B: virág előtt C: 61-67  D: 2x Propulse)

Rovarkártevők ellen: Decis Mega

Kukoricában és csemegekukoricában a szemfejlődés időszakában (BBCH 75) elsősorban a kukoricamoly fiatal hernyói elleni védekezésre alkalmazható. A készítmény a repülő imágók ellen is hatékony, használatával akár a kukoricamoly tojásrakását is megelőzhetjük. Alkalmazása elengedhetetlen akkor is, ha a kukoricában jelenlévő toxin termelő gombák ellen szeretnénk eredményesen védekezni, ugyanis ezen gombák elsődleges behatolását a kukoricacsövön károsító rágókártevők által okozott sebzések biztosítják.

Adagja: 0,2 l/ha.

A technológiai csomag összetétele:
• 3 x 5 liter LAUDIS®
• 1 x 5 liter PROPULSE®
• 1 x 1 liter DECIS MEGA®

A LAUDIS SMART® minden összetevője II. forgalmazási kategóriába tartozik.

*Laudis Smart a furfangos, eszes, ötletes, értelmes, agyafúrt, talpraesett, éles eszű, intelligens stb. termelők részére.