A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kifejtette: mindaz a kincs, amelynek Magyarország birtokában van, a jövőben még értékesebb lesz. A Föld növekvő népessége, a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárás, a romló termőföld- és ivóvízkészletek, mind ezt húzzák alá. Mint fogalmazott, megörökölt értékeinkkel jól kell gazdálkodnunk, amiben elsősorban a kutatókra és az oktatási intézményekkel együttműködő vállalkozásokra jelentős szerep hárul.

A Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kara éppen tavaly ünnepelte az élelmiszeripari szakemberképzés elindításának 50. évfordulóját. Kardeván Endre előadásában megemlékezett azokról a kiváló szakemberekről, tanárszemélyiségekről, akik hozzájárultak az ország talán legsikeresebb élelmiszeripari kutató- és oktatóbázisának megteremtéséhez. Köztük megemlítette Deák Tibor és Fekete András professzorokat, akik évtizedeken át dolgoztak a magyar élelmiszergazdaság megújulásáért, fejlődéséért.

Az Élelmiszertudományi Kar idén rekordszámú hallgatót vett fel, a hallgatók OTDK eredményessége az elmúlt néhány évben szintén kimagasló volt. Sokan választják az itteni mester- és doktori képzéseket is. Mindez azt mutatja, hogy a fiatalok tudatosan érdeklődnek e szakterület iránt, és hisznek abban, hogy elhelyezkedési lehetőséget találnak majd ebben az ágazatban – mondta az államtitkár.

Kardeván Endre kiemelte, hogy az október elején elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia illeszkedik a Darányi Ignác Terv minőségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági célkitűzéseihez. A jövőben több élelmiszeripari támogatás is megnyílik majd. Az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia célkitűzése, hogy a megtermelt élelmiszer még biztonságosabb, még jobb minőségű legyen, így még keresettebbé váljon itthon és külföldön, s ez teret biztosítson a folyamatos fejlődéshez.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában egy egész fejezet szól a modern oktatásról, képzésről, illetve a kutatásról, annak szükségességéről, hogy e területek nyitottak legyenek egymás irányába. Az együttműködések között az államtitkár  megemlítette a közigazgatás és a tudomány együttműködésének szükségességét is. Magyarország Európában az elsők között teremtette meg egy valódi élelmiszerlánc-felügyelet alapjait. A szántóföldtől a kereskedelemig, illetve a vendéglátásig a teljes lánc felügyelete egy hatósághoz, a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz tartozik. Ez a leghatékonyabb válasz a globalizálódó élelmiszergazdaság kihívásaira – mondta Kardeván Endre.