Különbség a fitopatogén gombák életmódja között! Biotróf vagy nekrotróf?

Fontos különbség, hogy a biotróf kórokozó szervezetek a fiatal növényi részeket kedvelik inkább, a nekrotrófok az öregedő szövetekben tesznek nagyobb kárt, a fiatalabb részekkel nem „bírnak” és jellemzően aluról felfelé haladva fertőznek. A biotróf csoport tagjai (lisztharmat, rozsda) közvetlenül károsítják a kultúrnövényt. A nekrotróf csoport tagjai (pyrenofóra, szeptória, fuzárium) közvetett módon is károsítanak oly módon, hogy enzimtermelésükkel gyengítik a növényt.

Következtetések

  • A védekezésnél a biotrófok esetén az első tünetek megjelenésekor elvégzett kezelés is hatékony lehet, addig a nekrotróf kórokozók esetében a szigorú preventív beavatkozás lehet igazán eredményes, mert ha az általuk termelt enzimek bejutnak a gazdanövénybe, a betegség gyógyítása csak részleges.
  • Amennyiben „fiatalítjuk” a növényt (nitrogénnel vagy strobilurin hatóanyaggal blokkoljuk az etilénszintézist), úgy a biotróf kóroko- zók fertőzési potenciálját növeljük, a nekrotrófokét relatíve csökkentjük.
  • A biotróf kórokozók megjelenése esetén azért nincs idő „töprengeni”, mert a fiatal növényi részek elvesztése okozza a legsúlyo- sabb károkat. A nekrotrófok fertőzése esetén pedig azért nincs, mert, ahogy említettük a lebontó enzimek bejutását kell megakadályozni.
  • A fent leírtak szerint nem véletlen, hogy csak a megelőző csapástól várhatjuk a tökéletes eredményt, azaz a preventív védekezés pótolhatatlan.

 Lisztharmat

Rozsda

Szeptória

Fuzárium

Különbségek a fitopatogén gombák környezeti igényei között. Mikor és mire számítsunk?

Általánosságban elmondható, hogy a kórokozó gombák elsősorban a nedves környezetet és a mérsékelten meleg hőmérsékletet ked- velik. Vannak azonban olyan definiálható különbségek, melyek ismeretében eredményesebben választhatjuk meg a védekezés idejét, ill. a felhasználandó készítményt. Egyes gombák az egész tenyészidőszakban fertőzhetnek, mások csak bizonyos fenológiai stádium elérése után. A környezeti tényezők ismerete járványhelyzet kialakulásakor kiemelten fontos.

Következtetések

  • A lisztharmat és a fuzárium fertőzésére egész tenyészidőszakban számíthatunk. A foltbetegségekre és a rozsdákra inkább a bokro- sodás után, a szárba indulástól.
  • A hűvösebb idő (10—20 Celsius) a szeptóriás levélfoltosság, a pirenofórás levélcsíkoltság és a sárgarozsdának kedvez. Magasabb hőmérsékleten (20—27 Celsius) a vörös- és törperozsda, a lisztharmat, a szeptóriás pelyvabarnulás valamint a kalász fuzárium fertőzései dominánsak.
  • A nappali és éjszakai hőmérséklet közötti különbségek nagyok, akkor erős a harmatképződés. Amennyiben ez nem párosul széllel, és a vízborítás a leveleken meghaladja a 6 órát, járványveszélyre számíthatunk.

A leghatékonyabb gombaölő szer kiválasztása, és a védekezési stratégia megtervezése

Általában a gazdák legnagyobb dilemmája a védekezések számának eldöntése. Teljesen világos azonban, hogy az említett kórokozók fertőzése időben tökéletesen elválik. Általánosságban elmondható, hogy a potenciális fertőzési idő 4—12 hét. Ez alatt az idő alatt mindenképpen meg kell védeni a kalászosokat. Ez egy kezeléssel NEM oldható meg!

A védekezések célja kettős. Az első kezeléssel meg kell védeni a lombozatot, hogy a szükséges fotoszintetizáló felületet biztosítsuk. Ennek hiányában nincs esély arra, hogy a virágzás és a szemtelítődés szakaszában kihasználjuk a növény potenciálját. Nem állítjuk, hogy nem lehet elfogadható termés ennek a kezelésnek az elhagyása esetén, de igen magas a kockázata annak, hogy komoly ter- mésveszteséget indukálunk.

Milyen hatóanyagokat válasszunk az első (T1) kezelésre?

A korábban leírtak alapján a szárbaszökkenés idején főleg a lisztharmat és a foltbetegségek (helmintospórium, szeptória) fertőzésé- re számíthatunk.

A FezanŸ Plus egy egyedülálló kombinációjú kalászos fungicid készítmény, amely két eltérő hatásmechanizmusú gombaölő hatóanya- got tartalmaz. A készítmény a felszívódó tebukonazolt (60 g/l) és kontakt klórtalonil (166 g/l) gyári kombinációja.

A triazolok közé tartozó tebukonazol az ergoszterol bioszintézis gátlásán keresztül a kórokozó gombák sejtmembrán képződését állítja le. A hatóanyag nagy előnye, hogy az említett ergoszterol szintézist két ponton is gátolni tudja. A hatóanyag felszívódó tulajdonsága miatt gombaölő hatását a növény belsejében fejti ki.

A kontakt klórtalonil a gombák fehérjéinek tiol csoportjait képes megkötni, így a kórokozók enzim működésében zavar támad és az anyagcseréjük leáll. A klórtalonil jól kötődik a levelek viaszos kutikularétegéhez, ott depókat alkot, ahonnan a víz hatására (pl. harmat) felszabadulva tudja elpusztítani a csírázó gombákat.

A 2013-as évben az Agrofil Kft. által Zsámbokon és Püskiben beállított kisparcellás, összehasonlító vizsgálatainak célja az volt, hogy információt a kapjunk a FezanŸ Plus hatékonyságáról a 2013-as évjáratban jellemző gombabetegségek — Septoria spp, Puccinia recondita, Fusarium spp — károsítása ellen.

A kísérleti területeken az általánosan száraz április után a május —júniusi időszak kórtani szempontból közepes, erős fertőzési ve- szélyt eredményezett a szeptóriás levélfoltosságokból, júniusban sokfelé indult erős vörös rozsda járvány. A búza virágzása álta- lában elhúzódott, ami a csapadékos nyárelőn növelte kalász fuzárium kockázatot. (Pl. Zsámbokon május —júniusban 92 és 75 mm csapadék esett, összesen 32 csapadékos napot mértek.)

A Püski kísérleti területen jelentkező erős vörösrozsda járvány ellen — a kezeletlen kontrolban a fertőzés mértéke 96 % volt a FezanŸ Plus figyelemreméltó jó hatást ért el.

A zsámboki erős fertőzési viszonyok között a készítmény a klórtalonil hatóanyagnak köszönhetően jó hatékonysággal bírt a szeptória ellen, tebukonazol tartalma pedig a kalászfuzárium elleni hatást erősítette.

FezanŸ Plus felhasználható dózisa 3,0 l/ha. A készítmény kijuttatható rovarölő (FuryŸ 10 EW) lombtrágyákkal (WuxalŸ GranoJelloŸ) és folyékony levéltrágyákkal (AzospeedŸ) kombinációban is.

Az időjárási körülményektől főggően exrém helyzetben már ilyenkor is fertőzhetnek a rozsdafélék. Amennyiben járványveszélyes helyzet kialakulására számítunk, az első kezelésnél a TitanumŸ–ot részesítsük előnyben!

TitaniumŸ hasonlóan a FezanŸ Plus–hoz a betegségek széles skálája ellen használható. A két hatóanyag szinergista hatása kiemel- kedő hatást nyújt a rozsdafélék, a lisztharmat, a helmintospórium ellen. Hosszú hatástartama, hűvösebb időben is biztos hatása a korai kezelések ideális termékévé tették. Dózisa: 0,8—1,2 l/ha.

A kalászosok első kezelése és annak eredményessége tehát döntő a növény további fejlődésében. Fontos tudni, hogy a fertőzött növény légzése az ATP–t előállító glikolízis-citrátkör útról áttevődik a pentóz-foszfát ciklusra, ahol nincs ATP képződés. ATP nélkül a növény élettani folyamatai lelassulnak, a termésképzés akadozott lesz. Ez a fő ok, amiért a lombvédelem (T1) nem hagyható el, másképpen fogalmazva a kalászvédelem (T2) a megelőző lombvédelem nélkül ritkán lehet eredményes.

Milyen hatóanyagokat válasszunk a második (T2) kezelésre?

A második kezelés célja a legfelső levélemelet, de különösen a zászlóslevél és a kalász védelme. Erre az időre az alsó levelek élettani leszáradása is megindul már. Itt is minden körülmény figyelembevétele fontos. Hőmérsékleti és csapadékviszonyok, a termesztési színvonal és cél, a növénynek rendelkezésére álló tápanyagok mennyisége, stb.

Ebben az időszakban a biotróf rozsda és lisztharmat elleni védelem kiemelkedően fontos, mert a fiatal növényi részeket fertőzik, ami ilyenkor a zászlós levelet és a kalászt jelenti. Természetesen a nekrotróf kórokozók is jelen vannak. Ebben az időszakban közülük a fuzárium és a szeptória fertőzése tud mérhetetlen károkat okozni.

A Green StarŸ egy szintén egyedülálló kombináció a hazai piacon. Az egyetlen olyan strobilurin tartalmú készítmény, melyben a kombinációs partner a tebukonazol. A két hatóanyag kiválóan egészíti egymást és komplett védelmet nyújt az Ön kalászosának. Biostimuláns hatásával lassítja a növény öregedését, így az hosszabb ideig épít be tápanyagokat, így növelve a termést.

A felszívódó gombaölő szerek speciális segédanyaga, amely két, szakmailag jól megválasztott hatásfokozó komponenst tartalmaz.

VelocityŸ egyik hatóanyaga a felületi feszültség csökkentő organo-szilikon, amely tökéletes fedettséget biztosít a növény levelén. Másik összetevője egy metilénezett növényi olaj, amely segíti a felszívódó gombaölő szerek bejutását a növény szöveteibe.

 

A Kwizda Agro lomb- és kalászvédelmi stratégiájának összefoglalása

Mindhárom készítmény kiválóan alkalmazható a legfontosabb kalász- és levélbetegségek ellen. A termékek időrendi felhaználását az időjárási körülmények és a fertőzés ismeretében célszerű megválasztani.

Az ábrán a termékek egyes betegségek elleni kimagasló hatását mutatják.

A VelocityŸ használatával minden esetben fokozhatjuk a hatóanyagok biológiai teljesítményét és a permetezések hatékonyságát.

Tamás István

Kwizda Agro