Szakmai napot és szántóföldi technológiai bemutatót tartott a Kwizda Agro Szarvason. Az egész napos rendezvényen több inputanyag forgalmazó - és nemesítőház is részt vett – valamint a modern gazdálkodás úttörőjeként ismert John Deere erőgépek is felvonultak.

A szakmai napra közel kétszáz gazdálkodó látogatott el - de vajon mivel keltette fel a Kwizda Agro a termelők érdeklődését és hogyan érte el ezt a szép számú részvételt a legnagyobb mezőgazdasági munkák idején?

Az Agroinform riportere Győri-Dani Józsefet, a Kwizda Agro Hungary Kft. Békés megyei területi képviselőjét kérdezte a helyszínen.

"Már év elejétől kezdve érezhető volt, hogy fokozott érdeklődés kíséri a Kwizda Agro hazai fejlesztéseit. A termelők kíváncsian várják az új megoldásokat azokra a problémákra, amelyekre már nem ad választ a hagyományos növényvédelem. A neonikotinoidok betiltását követően, a gazdálkodókat igencsak foglalkoztatja a rovarkár elleni védekezés lehetősége is… "

  • Tudnak még újat mutatni a versenytársakhoz képest?

"Igen! Hosszú évek kutatómunkája érett be idén tavasszal. A fejlesztések gyümölcseként két olyan terméket is bevezettünk, amelyek méltán nevezhetőek újdonságnak."

  • Új molekulákról van szó talán?

"Korántsem! Nagyon sok régebbi hatóanyag, vegyület kerül visszavonásra manapság az uniós rendelkezések miatt, ezért mi az új termékeinkkel nem a kémiai, hanem a biológiai védekezés felé nyitottunk utat – mondhatnánk úgy is, hogy előre menekülünk."

  • Ha jól tudjuk, azért mások is fejlesztenek biotermékeket. Akkor mégis, milyen előnyei vannak a Kwizda megoldásainak?

"A Kwizda Agro már a kezdetektől fogva a hagyományos technológiák területén is – ha csak lehetett – összekapcsolta, kombinálta a növényvédelmet a növénytáplálással."

  • Ezt tükrözi a szlogen is, amit itt is olvashatunk az egyik zászlón, ami szerint: “Táplálunk és védünk”.

"Igen, röviden, tömören ez a lényeg. A jó tápanyag-ellátású növényeket könnyebb megvédeni. Ez fordítva is igaz: a betegségektől, vagy károsítóktól, károkozóktól gyötört növény nem tudja felvenni az optimális időben, mennyiségben és minőségben kijuttatott tápanyagokat sem."

  • Melyek azok az új termékek, amelyeket az imént említett, és hogyan testesül meg bennük ez a filozófia?

"Az egyik a Pannon Starter Power, amelynek hatását a mai rendezvényen a kukoricában, a másik pedig a Pannon Stater Perfect, amelyet napraforgóban mutattunk be.

A nagyszerű ötlet ebben két termékben nem más,  mint hogy a jól bevált starter műtrágya – azaz a Pannon Starter – felületére hasznos gombaszervezetek szaporító képleteit visszük fel, amelyek aztán a talajba jutva, ott elszaporodva fejtik ki áldásos hatásukat.

A PS Power esetében a talajlakó rovarlárvák, míg a PS Perfect-tel a talajból támadó veszélyes gombabetegségek ellen nyújthatunk védelmet.
"

  • És hogyan valósul meg itt a táplálás a növényvédelem mellett?

"Ezek a termékek ugyanúgy teljes értékű starter műtrágyák is egyben, a vetéssel egy menetben juttatható ki a készítmény. Gyors és gazdaságos ez az eljárás, és ráadásul még a környezetet is kíméli.

A növényvédelem mellett a táplálás is megvalósul a Pannon Starter esetében is. A termékben jelen lévő, könnyen felvehető formájú magas foszfor-tartalom rögtön a gyökér-zónában fejti ki jótékony hatását, így a növény kezdeti fejlődési szakaszában biztosítja a kultúra igényeinek megfelelő táplálóanyag-szintet."

  • Ezek szerint ez volna az üdvözítő útja a jövő növényvédelmének?

"Reméljük, hogy ennek a környezetbarátabb, termékenyebb útnak fontos alapkövét adják majd jelenlegi és jövőbeni fejlesztéseink."

  • Ennél többet nem is kívánhatunk… további sikereket kívánunk az útkeresés során!

"Köszönöm szépen. Mi bízunk benne, hogy a termelőknek is igazán kifizetődő lesz ez az irány,  hiszen mindannyiunknak – mint fogyasztóknak is – az az érdeke, hogy egészséges élelmiszerek kerüljenek az asztalunkra."

  • Köszönjük a riportot, viszontlátásra jövőre, ugyanitt!