A Kwizda Agro 2014 őszén indította el Zöld Programját, melynek célja a környezettudatos termelés elősegítése, egészséges élelmiszer előállítása, valamint a környezetet nem, vagy csak minimális mértékben terhelő technológiák meghonosítása.

A Magyarországon már több mint 20 éve jelenlévő Kwizda Agro palettáján a kezdetektől megtalálhatóak az ökológiai gazdálkodásban használható termékek, és a termékpaletta bővülésével új lendületet kapott ez az irányvonal.

A termesztett növények szűk köre és az egyoldalú, műtrágyázásra alapozott tápanyag-utánpótlás kedvez a kórokozók felszaporodásának és elterjedésének. Sok problémát okozhatnak a talajból támadó kórokozó gombák, mint a fuzárium, a szklerotinia vagy a phytium.

kukorica

A talajainkban természetesen előforduló, a káros gombákat és kártevőket korlátozó, valamint a növényeink számára egészséges talajéletet biztosító hasznos gombaszervezetek pedig egyre inkább kiszorulnak. Azonban ezeknek a hasznos gombáknak a használatával, talajba történő visszajuttatásukkal környezetkímélő módon fékezhetjük a gyökereket károsító szervezetek terjedését és egyúttal segíthetjük a talaj biológiai egyensúlyának kialakulását.

Trifender WP
A Trichoderma asperellu gomba kolonizálja a gyökérzet környezetét, ezáltal a növényt támadó gombák (szklerotínia, fuzárium, pythium) kiszorulnak és nem tudnak fertőzni. A talaj mikrobiológia egyensúlyának kialakításával segíti a gyökérzet megerősödést, így az ellenálló növény magasabb termésmennyiségre és egészségesebb termés nevelésére képes. Használatával erőteljes gyökérnövekedést indukál, ezzel növeli a növények produkcióját.  A nagyobb gyökérzóna jobb tápanyag-hasznosulást biztosít. Szántóföldi és kertészeti kultúrában is alkalmazható 0,5-2 kg/ha dózisban.

Palántadőlésben elpusztult növények száma

Palántadőlésben elpusztult növények száma – paradicsom
2012, Syntech

Öko-Ni WP
A Coniothyryum minitans talajlakó hasznos gomba elsősorban a szklerotínia káros hatásának csökkentésére alkalmazható. A talajban fellehető szklerócíumok számára olyan kedvezőtlen környezeti állapotot alakít ki, amelynek köszönhetően egészségesebb gyökérzet és ennek következtében magasabb terméspotenciál érhető el – minden – a szklerotínia számára gazdanövényt jelentő szántóföldi és kertészeti kultúrában egyaránt. Hosszú távú megoldást nyújt, mivel az inukulumai száraz és hideg körülmények között és életben maradnak. Felhasználása 0,5-2 kg/ha dózisban.

Kezelések hatása a repce olajhozamára (kg/ha) Győr -Sopron M.-i NTAI 2014Kezelések hatása a repce olajhozamára (kg/ha)
Győr-Moson-Sopron Megyei NTAI 2014

Artis WP
Az Arthrobothrys oligospóra hiperparazita gomba spóráit tartalmazó készítmény. Kutatási eredmények igazolják, hogy a talajban élő rovarok és fonalférgek számára olyan kedvezőtlen körülményeket alakít ki, hogy mind a szaporodásuk, mind pedig a károkozásuk jelentősen csökken. A kezelést követően a készítmény hatása már rövid időn belűl tapasztalható. A talajban 1-3 hónapig életképes a környezeti viszonyok függvényében, ezért súlyos fertőzés esetén célszerű a készítményt egy szezonban többször alkalmazni. Minden zöldségkultúrában alkalmazható 1,5-3 kg/ha dózisban.

Artis hatása fonálféreg fertőzött paprikaállományban Szatymaz, 2015 (Syntech)Artis hatása fonálféreg fertőzött paprika állományban
Szatymaz, 2015 – Syntech

Bora WP
A Beauveria bassiana gombafaj hosszú távú megoldást jelent a talajlakó pajorok és drótféreg kártétele ellen. A talajba kerülve segíti a növények és a gyökérzet növekedését azáltal, hogy a talajban élő kártevők károsítását korlátozza, valamint csökkenti a talajban élő rovarlárvák elszaporodást. Hatását néhány hónap alatt már kifejti, a kialakult egészséges gyökérkörnyezet, akár a következő évre is megmarad. Minden termesztett kultúrában szabadon felhasználható 1,5-3 kg/ha dózisban. Egy éves kultúrákban tavasszal, míg ültetvényekben tavasszal és ősszel is javasolt kijuttatni.

A Kwizda Zöld Program segítségével minimalizálhatóak a környezeti változásokból származó kiesések. A természet által már letesztelt megoldásokkal felkészíthetőek a növények a szélsőséges helyzetekre! A Program egyes termékeinek használatával erőteljes gyökérfejlődés érhető el, ami segíti a növények sterssztűrését.

További információkért látogasson el a Kwizda Agro Hungary Kft. weboldalára!