Az adatokat műholdas felvételek gyűjtésével és elemzésével gyűjtötték, melyek ellenőrzésében egy online alkalmazás segítségével rengeteg magánszemély vett részt. Játékos módon mozgósították a közösséget, a kutatók létrehoztak egy applikációt, melyen keresztül versenyezhettek a regisztrálók, mennyi földterületet értékelnek.

Az egyik térkép a 2005-ös felvételek alapján mutatja meg a hasznosítható termőföldek százalékos megoszlását egy kilométerre lebontva. Költséghatékony módon számos intézmény műholdfelvételeit használták fel és hasonlították össze és az online közösség erejével értékelték azokat. Az összetett módszernek köszönhetően nagyon pontos térkép jött létre. A fő nehézség a fejlődő országok területeinek megismerése volt, ahol a kis gazdaságok és a környező vegetáció műholdas képei közötti eltérés kicsi.

A földterületek méreteit tartalmazó térkép teljesen egyedülálló, fontos változója a gépiesítés és fejlődés mérésének. Ez teljesen a közösség munkájának köszönhető, önkéntesek néztek végig számos fényképet és döntötték el, hogy mezőgazdasági terület látható-e vagy sem. A projekt egyik tanulsága, hogy a közösség bevonásának nagy szerepe lehet ilyen jelentős projektek során is.

A térképek regisztrációt követően IDE kattintva érhetők el.