A japán Hosei Egyetem kutatócsoportja látványos előrelépést ért el az edamame, azaz a friss szójabab mesterséges körülmények között történő termesztésében. A LED-világítású, szabályozott növénytermesztő egységekben végzett kísérletek bebizonyították, hogy e hagyományosan nehezen kezelhető hüvelyest beltérben is lehet sikerrel termeszteni, sőt kár még hatékonyabban is, mint szabadföldön.



Hidroponikus rendszerek versenye: a tápanyagfilm-technika nyert

A kutatás során három különböző hidroponikus rendszert – tápanyagfilm-technika (NFT), kőzetgyapot (ROC) és ködkultúra (MIST) – hasonlítottak össze. A tápanyagfilm-technika bizonyult a leghatékonyabbnak: a növények nagyobb biomasszát, erősebb szárakat, egészségesebb leveleket és több hüvelyt hoztak, mint a másik két módszernél vagy a hagyományos, szabadföldi termesztésben.

Több hozam, jobb íz, magasabb tápérték

Az NFT rendszerrel előállított edamame nemcsak nagyobb termést adott, de tápértékben is felülmúlta a szabadföldi változatot.

A növények magasabb szacharóz- és izoflavon-tartalommal bírtak – utóbbi vegyületek jótékony egészségügyi hatásaik miatt értékesek az élelmiszeripar számára.

Bár a szabad aminosavak szintje némileg alacsonyabb volt, az összkép pozitív: az ízletesebb, egészségesebb termény egész évben elérhetővé válhat ezzel a technológiával.


hydro

Fotó: Shutterstock


Városi mezőgazdaság, sivatag, világűr – új távlatok

Az edamame kifejezetten szezonális, frissességére érzékeny növény, ami a szállítást és tárolást is bonyolítja. A LED-es beltéri termesztés lehetővé teszi a termelést évszaktól és éghajlattól függetlenül – így nemcsak városi felhasználásban, hanem extrém környezetekben is létjogosultságot nyerhet. A kutatók szerint a rendszer akár sivatagos területeken vagy a világűrben is alkalmazható lehet.

Mit tanulhat ebből a magyar mezőgazdaság?

A kutatás fontos tanulságot hordoz a hazai gazdák és élelmiszeripari vállalkozók számára is: a beltéri, precíziós termesztési rendszerek már nemcsak saláták vagy fűszernövények esetében működőképesek. Az edamame termesztésével kapcsolatos siker azt bizonyítja, hogy komplexebb növények is termeszthetők mesterséges fény alatt, ráadásul jobb minőségben és magasabb hozammal.

Az NFT rendszer alkalmazása lehetőséget teremt a vertikális farmok kiépítésére ott, ahol a földterület korlátozott, például városokban vagy ipari zónákban. A helyben termelt, magas tápértékű növények előállítása nemcsak gazdasági, hanem környezeti előnyöket is kínál – csökkenti a szállítási igényt, a csomagolást és az élelmiszer-veszteséget is.



Egy jövő, ahol a szezon nem akadály

Az edamame sikeres beltéri termesztése mérföldkő a városi és klímareziliens mezőgazdaságban. Olyan irányt mutat, ahol a fenntartható élelmiszertermelés nem függ többé az időjárástól, a földrajzi helyzettől vagy a szezonalitástól – ez a modell a globális élelmezésbiztonság egyik kulcsa lehet.

Forrás: miragenews.com

Indexkép: Shutterstock