A permetezés során számos tényező kedvezőtlenül befolyásolja az alkalmazott növényvédő szer hasznosulását. A finoman porlasztott cseppek elsodródnak, leperegnek a növény leveléről, a felületi feszültség miatt nem alakul ki a megfelelő borítás, vagy éppen a levél viaszos felülete csökkenti a hatóanyag bejutását a növény belsejébe.

A Velocity® 80%-ban metilénezett növényi olajat és 12%-ban módosított trixiloxánt tartalmaz. A két komponens kombinációját kifejezetten a felszívódó gombaölő szerek hatásfokozására tervezték, amely egyszerre ad megoldást a megfelelő terülés és a növénybe való bejutás problémájára.

Őszi búza kísérletében tebukonazolos (250 g/ha) fungicid kezeléshez hasonlították az azonos dózisú tebukonzol + Velocity® kombinációját. A zászlóslevélen kialakult szeptória fertőzés gyakorisága a kezeletlen kontrollon 44% volt.
A fungiciddel kezelt parcellákon a fertőzés gyakorisága 22%-kal csökkent.
A 0,25 l/ha dózisú Velocity® alkalmazása javított a permetezés hatékonyságán, a fertőzés gyakoriságát 11,25%-ra csökkentve.

Trixiloxánt több adjuváns is tartalmaz, azonban a Velocity® esetében nagyobb hangsúly került a metilénezett növényi olajra, ugyanis e miatt az összetevő miatt válik a Velocity® a szisztémikus fungicidek specialistává. Ennek az összetevőnek a szerepe, hogy nagy százalékban jutassa be a felszívódó hatóanyagot a növény belsejébe, amely kulcsfontosságú az ilyen típusú szerek hatékony működésénél. A gyors bejutás pozitív mellékhatása, hogy nem csak a hatékonyság növekszik, de a készítmény felhasználása is biztonságosabb lesz, hiszen csökken a kezelés utáni lemosódás lehetősége.


A Velocity® hatékonyságát több száz parcellán tesztelték a felszívódó gombaölő szerek sokaságával. Mind a külföldi, mind a hazai eredmények kiváló eredményeket adtak.
A készítmény kalászos fungicidekkel együttes hatékonyságát Magyarországon is több kísérletben tesztelték, a Velocity® ajánlott, 0,25 l/ha-os dózisával.

Kalászosok esetében a fuzárium elleni permetezéseknél is fontos a megfelelő permetléborítás kialakítása a kalászon. Két évben (2009–2010) tetrakonazollal (125 g/ha) és tebukonazollal (250 g/ha)
kombinációban került kipróbálásra a Velocity® kalászfuzárium ellen. Eltérő permetezési körülmények között (fertőzési nyomás, kijuttatás időzítése) a Velocity® minden esetben fokozta a gombaölő szerek fuzárium elleni hatékonyságát.
A Velocity® felhasználható szántóföli kultúrákban engedélyezett felszívódó gombaölő szerek hatásfokozására, javasolt dózisa 0,25 l/ha.


KERESSE A VELOCITY® ADJUVÁNST A TITANIUM® – VELOCITY® SPECIÁLIS AJÁNLATUNKBAN IS!

Bővebb információ a Kwizda honlapján >>>