A japán Sakata Seeds vállalat ibériai részlege a közelmúltban lila színű brokkolit dobott piacra „mágikus lila" néven – olvashatjuk a freshplaza.com-on. Amint a színe is mutatja, ez a zöldség szelént és magas arányban antocián vegyületeket tartalmaz, amelyek közismerten rákellenes hatásúak, vagyis fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését.

Ezek, a több más zöldségben is megtalálható vegyületek tulajdonképpen vénynélküli gyógyszernek is tekinthetők, mivel antimikrobiális, sejtvédő, tumorellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és emellett fontos szerepet játszanak a sejtek öregedésének lassításában, és csökkentik a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az ízületi gyulladás, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát is.

Sakata Seeds vállalat ibériai részlege a közelmúltban lila színű brokkolit dobott piacra

Sakata Seeds vállalat ibériai részlege a közelmúltban lila színű brokkolit dobott piacra – Fotó: sakataiberica.com

A lila brokkoli 10 év kutatás eredménye. Vegetációs időszaka 4 hónap, termőképessége gyakorlatilag nem marad el a normál változatétól.

Maga a brokkoli is spanyol közvetítéssel robbant be az európai piacra, ahol a fogysztása évek óta exponenciálisan növekszik.

A mediterrán éghajlat lehetővé teszi, hogy Murcia körzetében ezt a lila fajta brokkolit a téli időszakban is termesszék, ennélfogva az európai piac ellátása egész évben biztosítható. A Sakata vállalat pedig további új fajták előállítását tűzte ki célul.