Új paradicsomfajtát hozott létre génmódosítással a Norfolk Plant Sciences, lila színében látványosan különbözik a szokásos paradicsomoktól. Az Egyesült Államok agrárminisztériumának vizsgálatain megfelelt, eszerint a növény nem valószínű, hogy nagyobb veszélynek, kártételnek lenne kitéve, mint a többi paradicsomfajta, vagyis biztonságosan termeszthető, szaporítható.


Miért pont lila?

A módosítás hatása, hogy magas a lila színért felelős antocianin-tartalma, és élettanilag előnyös a megnövelt antioxidáns-szint. Ezek a tulajdonságok a lúdfű (Arabidopsis thaliana) és a tátika (Antirrhinum majus) génjeiből származnak.

A lila színért az anticianinok felelősek

A lila színért az anticianinok felelősek – fotó: Norfolk Plant Sciences

A lúdfüvet előszeretettel használják a kutatásban növénybiológiai, fejlődésbiológiai és genetikai modellorganizmusként, bár nem haszonnövény, fontos információt szolgáltat a virágos növények fiziológiájáról és molekuláris genetikájáról.

Ugyan jelenleg is vannak lila paradicsomok a piacon, azoknak az antocianin-szintje alacsonyabb, mint az új fajtáé. Az antocián erős antioxidáns, segíti a káros UV sugarak hatására létrejövő szabad gyökök elleni védekezést. Ezeket sejtrongáló tevékenységük miatt sejtméregnek is nevezik, szerepük lehet a krónikus betegségek kialakulásában.


Forrás és képek: Agdaily, Wikipedia, Norfolk Plant Sciences