A Limangrain napraforgó kínálatában a linolsavas (LO) és a magas olajsavtartalmú (HO) hibridek is megtalálhatóak. Magyarországon forgalmazott hibridjeink legnagyobb része herbicid rezisztens: Clearfield®, vagy Clearfield® Plus.

LG 50.635 CLP hibridünk a 3. legnagyobb területen termesztett linolsavas CLearfiled® Plus napraforgó Magyarországon. (Forrás: Kleffmann, 2018.) Nagyon jó termésstabilitásának és betegség ellenállóságának köszönhetően az ország mindegyik régiójában, az átlagos, vagy a gyengébb adottságú területeken is sikeresen termeszthető hibrid.

Az LG 50.635 CLP termésátlagabemutató fajtakísérletekben, eltérő évjáratokban.

LG

Amennyiben idén HO napraforgót termelne, úgy ajánljuk figyelmébe LG 54.92 HO CL hibridünket. Különösen akkor érdemes ezt választania, ha évjáratoktól függetlenül, stabilan teljesítő HO hibridet keres, és a terményértékesítés során az olajsav prémiumot is realizálni kívánja.

Nagyon jó termőképesség, kiemelkedően magas olajsavtartalom, széles körű szádor rezisztencia jellemzi. Ezek a tulajdonságok együttesen biztosítják gazdasági előnyét a magas olajsavas hibridek között.

A NÉBIH fajtakísérletiben, 2015-ben, a legmagasabb olajsavtartalommal az LG 54.92 HO CL rendelkezett.

HO napraforgó kínálatunk 2019-ben egy olyan hibriddel bővül, amellyel azoknak tudunk megoldást nyújtani, akik a magas olajsavas napraforgó gyomirtását is a Clearfield® Plus technológiára kívánják alapozni.

Az új LG 50.797 HO CLP középérésű hibridünk középmagas, félig bókoló tányérállással rendelkezik. Szár és tányérbetegségekkel szemben jó az ellenállósága. Kiemelkedő a peronoszpóra rezisztenciája, mivel a 100; 330; 700; 710; 730 és a 704; 714 rasszokkal szemben is ellenálló. A SUNEO hibridjeinkre jellemzően, a napraforgó szádor A - E és G rasszaival szemben is rezisztens.

Fejlesztési kísérleteink alapján, az LG 50.797 HO CLP termőképessége meghaladja az ismert magas olajsavtartalmú herbicid rezisztens hibridekét.

(Limagrain magyarországi fejlesztési kísérletek, 2017. eredményei alapján.)

Olajsav tartalma 87-89%, stabilan magas.

Az LG teljes napraforgó kínálatáról bővebb tájékoztatást kaphat kereskedelmi képviselőinktől, illetve további információkat talál az lgseeds.hu/termekek/napraforgo weboldalon.

Mórocz Péter
termékfejlesztési vezető
Limagrain CE SE Magyarországi Fióktelepe