Emmanuel Macron francia elnök a "Choose France" csúcstalálkozón jelentette be a dekarbonizált nitrogéntartalmú műtrágyák előállítását célzó projektet.

"Ez lesz a világon az első olyan műtrágyagyár a mezőgazdaságunk szén-dioxid-mentesítése és az élelmiszer-önrendelkezés szempontjából, amely lehetővé teszi, hogy évente közel egymillió tonna CO2-kibocsátást kerüljünk el és 30%-kal csökkentsük nitrogénműtrágya-importunkat" – mondta Roland Lescure ipari és energiaügyi miniszter a La Tribune-nak adott interjúban.

A mezőgazdasági termelők ilyen típusú műtrágyákhoz való hozzáférése az ukrajnai konfliktus kezdete óta fontos kérdés, mivel Oroszország és Fehéroroszország együttesen az EU legnagyobb beszállítói.

Ezek a termékek nagymértékben támaszkodnak a földgázra és az EU Moszkvától való függőségének jelképévé váltak.

műtrágya

A tendencia idén csökkenő tendenciát mutat, a nitrogénalapú műtrágyák azonban még mindig az EU teljes importjának közel egyharmadát teszik ki – forrás: Pixabay

Az Eurostat friss jelentése szerint a cseppfolyósított földgáz és a műtrágya az egyetlen orosz import, amely nem csökken. Bár a tendencia idén csökkenő tendenciát mutat, a nitrogénalapú műtrágyák még mindig az EU teljes importjának közel egyharmadát teszik ki.

Az alapító befektetőkből álló uniós konzorcium Franciaországot választotta, hogy vezető szerepet töltsön be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyagyártásban.

A multinacionális konzorcium az energia- és agrár-élelmiszeripari szektor gyártóiból áll, a spanyol napenergia-specialista RIC Energy, az olasz Maire Tecnimont mérnöki cég, a német Siemens Financial Services, a francia In Vivo mezőgazdasági kereskedelmi csoport, a Soufflet csoport és a holland Heineken sörgyár alkotja.


A projekt értéke 1,3 milliárd euró tőkebefektetést igényel és célja, hogy 2030-tól évente 500 000 tonna nitrogénműtrágyát állítson elő egy Hauts de France régióban található üzemben. Az építkezés várhatóan 2027-ben kezdődik.

A majdani gyár a francia mezőgazdaság fogyasztásának mintegy 10%-át fogja kielégíteni.

A műtrágyagyártás energiaigényes, ezért a  2022 novemberében bemutatott európai műtrágya-stratégia már akkor sürgette az EU-t, hogy szakítson az orosz műtrágyáktól való függőséggel oly módon, hogy befektet az Európában gyártott termékek gyártásának innovációjába és kémiai nitrogént használó alternatívákat fejleszt ki.

A gyár a jelenleg használt földgáz helyett villamos energiát használ majd fel a nitrogén előállításához.

Az eredetileg Spanyolországba tervezett üzem Franciaországban jön létre; nukleáris és megújuló forrásokból előállított villamos energiát használ majd fel – csökkentett CO2-kibocsátással.

Ehhez kapcsolódóan Emmanuel Macron április végén, a Sorbonne-on Európáról tartott beszédében utalt a projektre és kijelentette, hogy "annak a korszaknak vége, amikor Európa Oroszországtól vásárolta energiáját és műtrágyáit."

Forrás: Euractiv