A világ olajosmag piaca jelenleg és várhatóan a jövőben is keresleti marad, ezért a napraforgó iránti igény hosszabb távon is stabil és kiszámítható, az átvételi árak magasak. Éppen ezért érdemes napraforgót termeszteni! Azonban minden agrotechnikai művelet célja a magasabb termésbiztonság kell, hogy legyen.

Az Euralis kiemelkedő napraforgó kínálata minden szegmensben (hagyományos, Clearfield, HO, HO-CL) minden termőhelyre és minden elvárást kielégítő megoldást nyújt a sikeres és jövedelmező napraforgó termesztéshez.

A korai Clearfield szegmensben újdonság az idén bevezetett ES Amis CL hibridünk. Ezzel az Euralis kínálat korai IMI-hibriddel egészült ki. A hibrid kezdeti fejlődése gyors, az állomány zömök, hidas traktorral könnyen kezelhető. A napraforgó szádor hazai rasszaival szemben ellenálló.

Minden termőhelyre és technológiai szinthez kiváló választás.

A hagyományos (LO) piacra ajánljuk a már ismert korai ES Petunia hibridet. Termőképessége (Bakonszeg, üzemi kísérlet 2012: 3,96 t/ha) és olajtartalma magas. Ellenálló a szádor F-rasszával szemben. Phomopsis (Diaporthe) ellenállósága kiváló. Ár-érték aránya rendkívül kedvező.

Minden termőhelyre, elsősorban intenzív technológiákhoz ajánljuk.

A hagyományos szegmensben idén új Euralis hibrid mutatkozik be: a korai ES Performa (EGH 936). Érésideje a Petunia-nál kissé korábbi, a növények alacsonyabbak. Kiemelkedő termőképesség (Kiskunlacháza, üzemi kísérlet 2012: 4,71 t/ha) és magas olajtartalom jellemzi. Szádor rezisztens.

Jó termőhelyekre, intenzív technológiákhoz ajánljuk, ahol rekordtermésre képes.
Az Euralis vezér hibridje a középérésű ES Florimis CL. Termőképességét (Ibrány, KITE üzemi kísérlet 2012: 4,02 t/ha) és magas termésbiztonságát évek óta bizonyítja a Clearfield szegmensben. Szádor rezisztens, tányér Sclerotinia ellenállósága nagyon jó.
Minden termőhelyre, intenzív technológiákhoz ajánljuk, nehezen irtható gyomnövényzet mellett is.

A középérésű ES Aramis CL a Florimis-nél néhány nappal később érik. Szádor rezisztens. Termésbiztonsága kedvezőtlen körülmények között is kiváló.
Elsősorban gyengébb termőhelyekre ajánljuk, problémás gyomviszonyok mellett is.

A középérésű ES Balistic HO CL a viszonylag új Clearfield magas olajsavas (HO) piac egyik meghatározó hibridje. A Florimis-nél néhány nappal korábban érik. Rendkívül ellenálló a szártő Sclerotinia fertőzéssel szemben.

Intenzív technológiákhoz ajánljuk, problémás gyomviszonyok mellett is.

Összefoglalóan az Euralis hibridek erősségei: magas termőképesség, betegségekkel szembeni ellenálló képesség, termés stabilitás.

Az intenzív és jövedelmező napraforgó termesztéshez válassza az Euralis hibrideket! A hozamot, jövedelmét ne kockáztassa!

Dr. Nagy Sándor
termékfejlesztési- és marketingvezető

Bővebb információ: www.euralis.hu