A Magyar Kukorica Klub sajtótájékoztató keretein belül tartotta meg a IV. Kukorica Termésverseny eredményhirdetését.

A már hagyományos esemény ez évre kétnapos szakmai fórummá nőtte ki magát: az ország két különböző pontján, - Szákszenden és Nádudvaron is vendégül látták a klubtagokat, szakmai érdeklődőket és az agrár-sajtó képviselőit.

A szákszendi sajtótájékoztatón a gyönyörű, verőfényes őszi időjárás is kedvezett a rendezvénynek.

IV. Kukorica Termésversenyben, határon túli versenyzők részvételével megvalósult az alapítók elképzelése, hogy a szervezet ne csak tagságának összetételével, de tevékenységének kiterjesztésével is nemzetközi szintre lépjen.

Dr. Szieberth Dénes, a Magyar Kukorica Klub elnöke az Agroinform stábjának elmondta, hogy a Kukorica Termésverseny célja a versenyparcellán a lehető legnagyobb termés realizálása. Így érhető el, hogy a legeredményesebb termesztési módszerek népszerűsítésén keresztül javuljon a termelés gazdaságossága, tovább emelkedjen a vidéki élet színvonala és a magyar mezőgazdasági tevékenység jó híre.

A Termésverseny eredményei minden évben - így idén is - rávilágítottak arra a tényre, hogy korszerű, versenyképes technológiák alkalmazásával és jól képzett tanácsadók segítségével az országos termésátlagokon messze túlszárnyaló eredményeket lehet elérni.

A Magyar Kukorica Klub, a Termésverseny adatainak terjesztésével, a korszerű termesztési módszerek ismertetésével és egy országos, jól működő tanácsadói hálózat kialakításának ösztönzésével hirdeti hitvallását. Dr. Szieberth Dénes úgy véli, hogy törekvéseik megvalósításával még további pénzbefektetés nélkül is az országos termésátlagon 2-3 tonnával javítani lehetne, így hazánk ismét felzárkózhatna Európa vezető kukoricatermesztői közé.

IV. Kukorica Termésverseny 2012- eredményhirdetés

Az eredmények kihirdetése előtt dr. Szieberth Dénes összegezte az év kukoricatermesztési tapasztalatait.

"2012 aszályos, száraz év volt, így az eredmény is a kedvezőtlen évjáratokra jellemző gyengébb termésátlagokban, sok versenyző értékelhetetlen parcellájában nyilvánult meg. Fontos tudni azonban, hogy a kudarcokat nem háríthatjuk kizárólag az időjárás viszontagságaira, hiszen ezek a körülmények az esetek többségében az elkövetett termelési hibák hatásait erősítik fel, s a teljes kár akkor következik be, amikor a növényzet már nem képes azokat kompenzálni."

2012-ben száraz és öntözött, valamint hagyományos és szántás nélküli művelési kategóriákban lehetett jelentkezni a Kukorica Termésversenyre. A verseny 5 hazai és 7 határon túli területi kategóriában zajlott.

A IV. Kukorica termésverseny összefoglaló adatai

Az eredmények összegzéseként megállapítható, hogy a termés-elmaradások jelentős része visszavezethető a gyenge minőségű vetésre, rosszul megválasztott gyomirtó szer használatra vagy alkalmazásra, a talajfertőtlenítés elmulasztására, nem megfelelő vetési sorrendre, rovarkártevők, különösen a kukorica moly elleni védelem elhagyására. Ezek a jelenségek ott is előfordulnak, ahol a versenyzők viszonylag nagy termésátlagokat értek el, jelezve ezzel is, hogy még messze nem értük el a hazai kukoricatermesztés gazdaságossági határait.

A Kárpát-medencei Nagydíj helyezettjei

Helyezések és díjazások Magyarországról

Regionális sorrend, 1. Régió (Dunántúl-Észak), 1-5 helyezés, Magyarország

Regionális sorrend, 2. és (alábbiakban) 3-5. Régió, 1-5 helyezés, Magyarország


A versenyzők országos névjegyzékéért és további információkért IDE kattintva olvashat bővebben.

 

Top20 Fajtakísérletek -2012

A Magyar Kukorica Klub másik fő tevékenysége a Top20 Fajtakísérletek évenként történő megszervezése, értékelése és az eredmények széleskörű terjesztése.

A nívós kísérletekről az Agroinform hamarosan külön cikkben, részletes adatokkal tudósít!

A Top20 fajtakísérletekről IDE kattintva bővebben is olvashat!


A Magyar Kukorica Klub eredményeiről és eseményeiről megújult honlapján is folyamatosan tájékoztatja a szakmai érdeklődőket.

www.magyarkukoricaklub.hu