Zala megyében a végéhez közelednek a betakarítási munkák, a 40 ezer hektáron termelt kukorica több mint 90 százaléka már magtárakba került – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A termés minősége átlagos – mondta Süle Katalin. A napraforgó minősége is megfelelnek az előírásoknak, a 6420 hektárnyi termőterületen 2,2 tonna volt az átlagtermés.

kukorica

A kukorica átlaghozama 6 tonna volt hektáronként, míg a korábbi években átlagosan 6,5-7 tonna – fotó: Kiss Dániel / MTI

Az időjárás segíti a gazdákat az őszi munkák befejezésében, a kukorica betakarításának befejezésében, a maradék búzaterületek elvetésében, az őszi gyomirtások elvégzésében és az őszi mélyszántások megkezdésében azokon a területeken, ahol nem terveztek forgatás nélküli talajmunkát a gazdák. A kijelölt szántók csaknem 90 százalékán már földbe került a mag, és az őszi búza 92 százalékát is elvetették. Az őszi káposztarepcét 10 285 hektáron vetették el.

A szakember közölte, a gazdák egyebek mellett a táblák rovar- és gombaölőszeres kezelését is végzik. A tervek szerint a megközelítőleg 110 ezer hektáros szántóterületből 40 ezer hektáron vetnek őszi növényeket: őszi árpát 5 ezer, búzát 21 ezer, rozst 330, tritikálét pedig 2 ezer hektáron.