A zöldítés miatt újra kell gondolni a kukoricabogár elleni védekezést
A zöldítésben használt másodvetés életteret nyújt a kukoricabogárnak, így megnehezíti a védekezést. A sikeres integrált növényvédelem kulcsa a vetésidő jó megválasztása, a kártevő biológiai ritmusának ismerete, valamint az időben elvégzett permetezés. Legalább kétszer. Vörös Géza állami szakértő, főtanácsos a XII. Növényorvosi Szakmai Napon a kukoricabogár „töretlen támadásáról” és az ellene folytatott integrált védekezésről tartott előadást.

Paprikahajtatásnál ezekre mindenképpen figyeljen oda!
Legnagyobb felületen Magyarországon a paprikát hajtatják, a szabadföldi étkezési paprika termesztése is fokozatosan bevonul a fóliák és az üvegházak alá, ahol kedvezőbb feltételek mellett jövedelmezőbben lehet termeszteni, és azok az éghajlatváltozások, amelyek a szabadföldön már-már kritikussá tették a termesztését, zárt rendszerben kevésbé éreztetik káros hatásukat.

Igazolt teljesítmény, vadonatúj hibridek
A gyomirtó szernek ellenálló hibridek termesztésén alapuló gyomszabályozási technológia töretlenül fejlődik egész Európában, így Magyarországon is. Az ilyen (IMISUN, CLHA PLUS) típusú napraforgóhibridek nemesítése a SAATEN-UNION számára kiemelt jelentőségű, amit tükröz hibridjeinek széles körű elfogadottsága is. A hazai napraforgó-termesztésben új korszakot jelentő Clearfield Plus gyomirtási rendszerben a SAATEN-UNION hibridjei nemcsak még több termés és még nagyobb termésbiztonság elérését teszik lehetővé, hanem az eddig kritikusnak számító vetésszerkezetben (pl. szója-utóveteményben) jelentkező napraforgó-árvakelés hatékony gyomirtása előtt is megnyitják az utat.

Ideje jól sáfárkodni a precíziós gazdálkodás során keletkező adatokkal
A 2020 utáni uniós támogatások felhasználásának ellenőrzésekor sokkal komolyabb mértékben alkalmazhatják a távérzékelési adatokat. A meghatározott művelési módokról az eredmények mérése felé fordulhatnak, a precíziós gazdálkodás pedig várhatóan egyre inkább előny lesz. Minderről Juhász Anikóval, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatójával, tudományos főmunkatársával beszélgettünk. Azt is hangsúlyozta: ki kell mondani, hogy a gazdálkodóé a precíziós gazdálkodás során keletkező adat, ugyanakkor meg kell tanulni jól sáfárkodni vele.

Gyors kelés, erőteljes növekedés, termékenyebb talaj
Az UMG mikrogranulált starter műtrágyacsalád Magyarország után a nemzetközi piacokon is hódító útjára indult, így jövőre Európában, Ázsiában és Amerikában is elérhetőek lesznek a termékek. A növényspecifikus UMG egyedülálló tulajdonsága, hogy komplex hatóanyagtartalma révén nemcsak gyors kelést és erőteljes gyökérnövekedést biztosít a növény fejlődésének legsérülékenyebb, kezdeti szakaszában, de Rizodyne talajaktivátor-tartalmával dinamizálja a talajéletet.

kép

UMG Prémium hatására a növény csírázáskori és kezdeti növekedése robbanásszerű gyorsasággal történik – fotó: Shutterstock

Precíziós gazdálkodási 1x1: a szándék megszületésétől a rendszer kiépítéséig
Hogyan kezdjünk bele a precíziós gazdálkodásba? A szándék megszületésétől a technológia nyújtotta lehetőségek kiépítéséig, az előnyök számbavételéig kísértük nyomon a folyamatot. 19 kérdésre kerestünk feleletet. A válaszokat Farkas Lászlótól, a Farkas Kft. szakmai irányitójától kaptuk, aki, mondhatni, kitaposta az utat az új alkalmazók előtt. Ő már 2003-ban belevágott a precíziós gazdálkodásba, amikor még beszélni is épp csak elkezdtek erről.

2017 a növényvédelem éve volt?
A mezőgazdaságnak a magyar GDP-hez való hozzájárulása a rendelkezésre álló adatok szerint növekedett, de ez nem minden kultúrára érvényes. Sokan fontolgatják például, ne csökkentsék-e a gabonatermesztő területüket. Rendszeressé váltak a meteorológiai jelentésben a „rendkívüli csapadékviszonyok”, „extrém hőmérséklet” és hasonló kifejezések. Magyarul beszélve – és ezt saját bőrünkön éreztük –, nagyon csapadékos időszakok váltakoztak hosszas, magas hőmérséklettel járó periódusokkal.

Megoldás lehet a tojásáremelésre: a krédli tyúkfajta (+Képek!)
Most, hogy az egekbe szökött a tojás ára, a vidékieknek van egy nagy előnyük a városi polgárokkal szemben: meg tudják maguknak termelni a tojást – ám ehhez olyan tyúkfajtát kell választani, amelyik egész évben tojik. Hegedüs Tibor baromfiszakértőnktől már megszokhattuk, hogy érdekes témákat, elfeledett fajtákat mutat be nekünk a cikkein keresztül. Most egy olyan tyúkfajtát ajánlunk olvasóink figyelmébe, amely majdnem eltűnt hazánkból – ám egyszer még jelentős szerepet tölthet be egy kisgazdaság vagy egy vidéki család életében. No de melyik ez a baromfifajta?

Sokszínű tavaszi vetésforgó a legjobb tudásunk szerint
A SAATEN-UNION Hungária Kft. olyan új fajtákkal és hibridekkel készül a tavaszra, amelyek a termőképességükkel és a károsítókkal szembeni ellenálló képességükkel is felhívják magukra az igényes gazdálkodók figyelmét.

Decemberi gépészeti összefoglalóinkat megtalálja ITT, ITTITTITT és ITT!