A környező országokban jó volt az idei gabonatermés, ezért ebben a régióban nincs kereslet a magyar búzára. Ukrajnában búzából 22,5 - 23 millió tonnával számolnak, a kormányzati előrejelzés szerint ennek körülbelül 35 százaléka ígérkezik malmi minőségűnek.

Bulgáriában a gazdák 4,4 millió tonna búzát takarítottak be a tavalyi 2,4 millió tonnát követően. A kereskedők becslése szerint az ország búzaexportja az idén elérheti a 2 millió tonnát, míg tavaly mindössze 400 ezer tonna volt a kivitel. Romániában ugyancsak jelentős készletek vannak, az ottani piaci árak is nyomottak.

Ahol viszont kereslet volna a magyar búzára, például a közép-keleti országokban, Irakban és Iránban, ott a magyar ár nem versenyképes az ukrán gabona árával. A magyar szállításokat a piaci áron felül még 25-30 euró tonnánkénti plusz szállítási költség terheli, mivel a magyar árut el kell juttatni a tengeri kikötőig.

Magyarországon az idén mintegy 2,5-3,0 millió tonna gabona kivitelével lehet számolni. Ebből mintegy 60-70 százalék körüli lehet az étkezési minőségű.