Új pályázat a tejhasznosítású juh- és kecsketartóknak
A tejhasznosítású juh- és/vagy kecsketartók számára 2018. október 29-én új pályázati felhívás jelent meg a Széchenyi2020 honlapon. A felhívás célja a tejhasznosítású juh- és/vagy kecsketartás támogatása, továbbá az állatjóléti intézkedések megvalósítása révén a kiskérődzőtej-ágazat hatékonyságának további növelése.

Idén 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki parlagfű miatt
Idén 3884 parlagfűfoltot derítettek fel, amelynek a nagysága 6548 hektár, és 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki – összegezte az idei parlagfűszezont a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója.

A foszfornak meghatározó szerepe van a zöldségfélék fejlődésében
Hiányát – ellentétben más tápelemekkel – a tünetek megjelenése után csak lassan és nehezen lehet pótolni. De ahhoz, hogy ezt elkerüljük, mire kell odafigyelni a foszfortrágyázás során?

borsó

A zöldségfélék foszforigénye jelentős mértékben eltér – fotó: Shutterstock

Újra igényelhető a szőlő-szerkezetátalakítási támogatás
A szőlőültetvények áttelepítése és fajtaváltása mellett ez év őszétől lehetőség nyílik a meglévő szőlőültetvények támberendezéseinek megújítására is. A támogatás finanszírozási hátterét a szőlő-bor nemzeti támogatási program biztosítja.

A szőlő egyik legveszélyesebb kórokozóját mutatták ki Pécsen
A szőlő aranyszínű sárgaság fertőzése miatt növényegészségügyi zárlatot rendelt el a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécs déli városrészeiben és több szomszédos településen. Pécs önkormányzatának közleménye szerint az érintettek a fertőzött és a védőzónának kijelölt területeken kötelezően elvégzendő növényegészségügyi intézkedésekről bővebb tájékoztatást a BAMKH agrárügyi főosztályán kaphatnak.

szőlő

A betegség ellen nincs hatékony védekezési módszer, a megelőzésre kell koncentrálni – fotó: blog.syngenta.hu

Innovációkkal tartja helyét a világ élvonalában a magyar vetőmagágazat
A hazai vetőmagszektor Magyarország egyik legprofesszionálisabb mezőgazdasági ágazata. Szakmai színvonalát és eredményeit nemzetközileg is számon tartják, kimagasló exportteljesítménye, a magyar vetőmag iránti töretlen kereslet pedig ennek gazdasági alátámasztását jelenti. Szakemberek generációinak tudása, szorgalma és odafigyelése építette fel ezt az elismertséget” – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Feldman Zsolt.

Génmódosított állatokkal foglalkozó projekt a legérdekesebb magyar innovációk között
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont startup cége, az ImmunoGenes génmódosított állatok ellenanyag-termelésével foglalkozó projektje is bekerült a száz legérdekesebb magyar innováció közé.

Újabb húsipari vállalatok exportálhatnak Szingapúrba
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szingapúri kereskedelmi és ipari miniszterrel folytatott tárgyalásáról beszámolva kifejtette: Szingapúr egyre fontosabb szerepet játszik nemcsak a magyar, hanem az európai uniós külgazdasági stratégiában is. Hosszú tárgyalások után két hete Brüsszelben aláírták az EU és Szingapúr közötti szabadkereskedelmi megállapodást, amely Magyarország számára jó hír, hiszen "mi versenyképes külgazdasági struktúrával rendelkezünk" – mondta.

Még idén elkezdődhet a Kárpát-medencét lefedő falugazdászprogram
A szakemberek segítségével számos támogatáshoz és pályázati pénzhez juthatnak hozzá az érintettek, a gazdaságok fejlődése pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többen találják meg számításukat szülőföldjükön. A hálózat működtetésére évi 420 millió forintot meghaladó összeg áll rendelkezésre.

Növényvédelmi előrejelzés: Ha nincs eső, nincs őszi kalászos
Az őszikalászos-állományok elmaradt fejlettsége miatt a nagyvadak inkább a repcetáblákat keresik fel, a taposásuk és a táplálkozásuk egyre növekvő kárt okoz, és a mezei pocok is betelepült a táblákba. Az Agroinform.hu 2018. 45. heti növényvédelmi előrejelzése.

kép

Múlt és jövő – betakarított és kikelt állomány – fotó: Agroinform.hu

Illegális kutak: decemberben dönthetnek az engedélyeztetés határidejéről
Ha az Országgyűlés elfogadja a törvénymódosítást, akkor a nem engedéllyel létesített kutak tulajdonosai két év haladékot kapnak az engedélyeztetésre.

A cukorrépa kivételével befejeződött az őszi betakarítás
A cukorrépa kivételével befejeződött a szántóföldi növények betakarítása, kukorica-, napraforgó- és szójatermésekből megfelelő árualap áll rendelkezésre, biztonságos az ország ellátása, és jelentős mennyiség marad exportra is – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Szőlőszüret: a termés jó, az árak kevésbé
Eddig 3,9 millió mázsa szőlőt szüreteltek a gazdák, ez országos viszonylatban 111,6 mázsa hektáronkénti termésátlagot jelent, ami 144 százaléka a 2017. évi országos termésátlagnak. A szőlő felvásárlási ára az előző szüreti évhez képest némileg alacsonyabb, ugyanakkor a kedvezőbb hektáronkénti hozam a csökkenő ár ellenére magasabb bevételt jelenthet a termelőknek.

Magyarország kiemelkedő természeti értékekkel és mezőgazdasági kultúrával rendelkezik
A biológiai sokféleség megőrzendő érték. A Kárpát-medence Európa egyik legrégebbi mezőgazdasági kultúráját őrzi. Magyarország kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik, változatos ökológiai adottságai kedvezőek a biodiverzitásnak.

Figyelem! Határidő a neonikotinoidok felhasználásáról!
A házi méhekre és egyéb beporzó szervezetekre kockázatosnak ítélt neonikotinod hatóanyagot tartalmazó növényvédő szereket az Európai Bizottság döntése alapján december 19-től kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet felhasználni.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.