2013. november 25-én Budapesten megalakult a Malom- és Sütőipari Országos Kamarai Osztály. Az osztály vezetője Septe József, az Európa Pék Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Pékszövetség elnöke, Somogy megyei országos küldött lett.

Az alakuló ülést Éder Tamás élelmiszeriparért felelős országos alelnök vezette. A napirendi pontok ismertetése és elfogadása után a jelen lévő megyei osztályvezetők és országos küldöttek az osztály vezetőségi tagjának választották Füredi Rudolfot (Lővér Sütő Kft., Győr-Moson-Sopron megye), Buzsáky Ferencet (Korona Pékség Kft., Zala megye), Tóth Bélát (Gyermelyi Zrt., Komárom-Esztergom megye) és Krámer Zoltánt (Nyírség-Hasso Kft., Szabolcs-Szatmár-Bereg megye).

A vezetőség megválasztását követően a jelenlévők megvitatták, majd megszavazták az osztály 2013/2014 évi munkatervét, melyet Septe József moderálásával kerekasztal-beszélgetés követett az ágazatot érintő legfontosabb problémákról és cselekvési lehetőségekről. Az ülés során Kupcsok Milán élelmiszeripari igazgató ismertette az osztály Élelmiszeripai Igazgatósággal való együttműködésének lehetőségeit.

Az ülés végén Éder Tamás kiemelte: a kitőzött célok eléréséhez folyamatos munkára és hatékony információáramlásra van szükség.

Ugyanazon a napon, november 25-én megtartotta alakuló ülését a Dohány és Dohánytermék Országos Kamarai Osztálya is, amelynek választott osztályvezetője Bényei Illés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országos küldött (Petri Mezőgazdasági Szövetkezet), a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke lett.

A Dohány és Dohánytermék Országos Osztály alakuló ülésén az osztálytagok mellett meghívottként részt vettek a vertikum további jelentős képviselői is. A megalakulást követően a tagok megszavazták az ülés napirendi pontjait. Az osztály kis létszámára való tekintettel az osztálytagok a vezetőség megválasztását a soron következő osztályülésig elhalasztották, amely időpontra az országos kamarai osztályon belüli gazdasági reprezentativitás biztosítása érdekében az országos elnökség további kamarai tagokat vehet fel az osztályba.

A továbbiakban a tagok megvitatták, majd megszavazták az osztály jövő évi munkaprogramját. Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen szó esett az ágazatot jellemző sajátosságokról, problémákról és a legfontosabb célokról, cselekvési pontokról. Az osztály tagjai egyetértettek abban, hogy a dohány ágazat értéket képvisel, így annak fenntartására mindenképp szükség van. Az ágazatban szereplő vállalkozások alacsony száma miatt kiemelten fontos az egész vertikum szereplőinek összehangolt munkája a közös célok elérése érdekében.