Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a készítmény forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltotta.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma februárban megállapította, hogy a Greenman Agro és Greenman Floralia (1,0 literes kiszerelésű) megnevezésű termékek összes élő csíra- és gombaszám tartalma jelentősen eltért a gyártó által garantált mennyiségtől: az előírt 107 CFU/1 cm3 összcsíraszám tartalom helyett a Greenman Agro készítményben 104 CFU/1 cm3; míg a Greenman Floralia esetében csupán 103-on CFU/1 cm3 nagyságrendet mutattak ki.

A gombaszám meghatározásánál a forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokiratban foglalt 106-on CFU/1 cm3 helyett 102-on CFU/1 cm3 nagyságrendű eredményt kaptak. (CFU/1 cm3 = élő sejtek száma 1 cm3 készítményben)

növény

Termésnövelő anyagok helyes használatával javítható a mezőgazdaságban termesztett kultúrnövények egészségi állapota – fotó: homestratosphere.com

A megvizsgált két kereskedelmi nevű mikrobiológiai termésnövelő készítmény leírása szerint javítja a talaj minőségi állapotát, növeli a talajélet aktivitását, helyreállítja annak mikroflóráját. Fokozza a fotoszintetizációs folyamatokat, erőteljesebb lesz a csírázóképesség, elősegíti a gyökér- és hajtásképzést. Egyenletes terméskötődést és érést, valamint kiegyenlített, nagyobb termésmennyiséget biztosít.

A termék csökkent élő mikroorganizmus szám mellett nem fejti ki a növények fejlődésére és a talaj kedvező mikrobiológiai állapotára gyakorolt elvárt jótékony hatást.

Miért javasolt a termésnövelő anyagok használata?

A mezőgazdaságban felhasznált termésnövelő anyagok kétség kívül hatással vannak az asztalunkra kerülő élelmiszerek minőségére. A tudatosan megválasztott agrotechnikával, biológiai növényvédelemmel, termésnövelő anyagok helyes használatával javítható a mezőgazdaságban termesztett kultúrnövények egészségi állapota, „fitnesze”. Egy erősebb, egészségesebb növényi állomány ellenállóbb lesz a különböző károsítókkal szemben, ezáltal kevesebb növényvédő szeres beavatkozás szükséges a termelők számára.

A növénytermesztők, kertészkedők érdekeinek védelme, valamint a tisztességes kereskedelmi gyakorlat biztosítása érdekében a NÉBIH a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a termésnövelő anyagok minőségi megfelelőségének ellenőrzésére.