Novemberben a zöldségfélék majdnem 38 százalékkal voltak drágábbak, mint egy éve
Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakkal összevetve. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A magyar hagymatermesztés sikeresebbé tételéhez a tárolókapacitás növelése szükséges
Azok az európai termelők vannak versenyelőnyben, akik jobb minőséget és nagyobb hozamot állítanak elő és rendelkeznek tárolókapacitással.

A precíziós gazdálkodásról konkrét számokkal és megtérülési időkkel!
Nehéz lenne olyan mezőgazdasági munkafolyamatot találni, mely hatékonyságát ne növelné a precíziós gazdálkodás. Az alapvető technológiák alkalmazásával a költségek csökkenését szinte azonnal érzékelhetik a gazdák. Persze mindenki a konkrét számokra kíváncsi, lássuk.

precíziós termesztés

Minden rendelkezésre áll a magyar termelők számára, ami nyugatabbra megtalálható – fotó: AXIÁL

Továbbterjedt az afrikai sertéspestis Borsod megyében
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznótetemben mutatta ki két napja az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az ASP járványvédelmi képzés online is elvégezhető. Az oktatások a szervezők számára idő- és forrásigényesek voltak, adminisztrációs terhet jelentettek, a képzésben részt vevők számára pedig általában munkaidőben többletelfoglaltságot. Ezért az Országos Magyar Vadászati Védegylet javasolta az online képzés bevezetését.

A fiatal gazdák legnagyobb nehézségei a földhöz és hitelhez jutás, a bürokrácia és a szakképzés hiányosságai
A magyar agrárgazdaság egyik legégetőbb kérdése a generációváltás. A folyamat támogatásában a NAK a korábbinál is nagyobb szerepet kíván vállalni. Ennek jegyében az AGRYA-val együtt különböző programokat szerveznek a 40 év alatti gazdálkodók számára.

föld

Földhöz és hitelhez jutni is nagyon nehéz egy fiatal gazdálkodónak – fotó: Tor András

Hogyan legyünk eredményesek az agrárpiacon?
A Mi terem a neten agrármarketing konferencia az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon várja azokat, akik a legfrissebb agrárpiaci és marketingtrendekről és tanácsokról szeretnének hallani.

Könnyebbé válik a munkavállalók bejelentése
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. továbbfejlesztette az egyszerűsített foglalkoztatás elektronikus ügyintézését segítő (EFO) mobilalkalmazást.

Alapozzunk hatékony, de a kalászosokat kímélő gyomirtó szerekkel!
Az utóbbi pár évben tapasztalt viszonylagos termőterület-csökkenésük ellenére kalászos gabonát egy-egy gazdaságban továbbra is nagy területen termesztenek. A sikeres és gazdaságos termelés érdekében fontos e kultúrákat gyommentesen tartani. A kalászosok gyomirtása a növénytermesztési technológiánk fontos eleme, mivel a terjedő gyomnövények nagy terméskiesést és minőségromlást okozhatnak.

Végre rájöttek, miért pusztultak el méhek ezrei Somogyban
Görcsbe rándulva pusztultak el méhek ezrei Somogyban – írtuk meg még 2018 nyarán egy somogysárdi méhész beszámolója alapján. Sokáig nem lehetett tudni, mi volt a méhpusztulás oka, most azonban megérkezett a szakvélemény.

méh

Rengeteg méh pusztult el tavaly az országban, és ma sem világos a jelenség oka – fotó: Shutterstock

Hogyan kerülhetjük el a szélsőségessé váló időjárás miatti termésveszteséget?
A Timac AGRO Hungária Kft. folyamatosan gyűjti a velük együttműködő partnerek által alkalmazott technológiák részleteit és az elért eredményeket. Az esetek többségében olyan üzemi technológiai adatok is rendelkezésükre állnak, melyeknél nem használták a termékeiket, így képesek egzakt módon kimutatni a Timac AGRO növénykondicionálók pozitív hatását.

Ha nem egyenletes a műtrágyaszórás, az jelentős termésveszteséget is okozhat
A cikkből kiderül, hogyan biztosítható az optimális tápanyagellátás, és az is, hogyan kaphat kedvezményes belépőt az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-ra.

Hétmilliárd forint támogatás energiahatékonysági célokra
A Vidékfejlesztési Program energiahatékonyságot támogató pályázatának keretében első körben 128 kérelem támogatásáról és mintegy 7 milliárd forint megítéléséről határozott az Agrárminisztérium.

A vidéki életet népszerűsíti a fiatalok körében az AGRYA
Vidéki élet, fiatalok a vidéken elnevezéssel programcsomagot indít a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA), amely 16 millió forintból valósul meg, többek között az Agrárminisztérium (AM) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) támogatásával.

Van megoldás a belvízre és az aszályra!
Napjaink egyik legégetőbb problémája, hogy egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokkal kell együtt élnünk. Amikor hirtelen sok csapadék esik, hó és eső formájában belvizet és árvizet okoz. A másik oldalról pedig visszatérő jelenség a tartósan csapadékhiányos időszak, mely súlyos aszálykárokat okoz. A klímaváltozásnak óriási következményei vannak, amelyet mindenki megérez, így a növény- és állatvilág, valamint az emberiség is. Mit lehet tenni, amíg nem késő, míg a folyamatok visszafordíthatatlanná nem válnak?

gép

Dondi árokásó munka közben – fotó: Ádám és Társa Kft.

További tízmilliárdok öntözésfejlesztésre
További nemzeti forrásokat különített el a kormány öntözésfejlesztésre, illetve konkrét feladatokat határozott meg azzal kapcsolatban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai jelentőségűnek tartja az öntözés fejlesztését, üdvözli az azt előrevivő kormányzati döntést.

Elkezdődött a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági vására
Több mint 1700 kiállítóval, 115 ezer négyzetméteren nyílt meg a Nemzetközi Zöld Hét (International Grüne Woche – IGW) Berlinben, amelyen Magyarország közösségi megjelenéssel képviselteti magát. A 2019. január 27-ig tartó nemzetközi vásáron hazánk 13 társkiállítóval várja a látogatókat.

Minden egy MTZ szereléssel kezdődött – KÉPEK!
A X. Agroinform Fórumtalálkozón nosztalgiáztunk – és megfejtettük, hogy mi az, ami közös a gazdálkodókban.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.