A hosszú virágzási idejük lehetővé tette, hogy a főhajtást követő oldalelágazások fejlődése is kiteljesedjen és dúsan berakódjanak becőkkel. Míg áprilisban néhány gazda a becőelrúgás okozta károktól tartott, május közepére -végére megnyugodva nyugtázhatta, hogy 12-14 oldalhajtást is kineveltek a növények és azok mostanra összefüggő, vastag termőréteget alkotnak.

Érdemes felnyitni a becőket is. Egy oldalon 14-18 darab fejlődő magot is számlálhatunk. A Caussade repcék esetében 5,4-6 g ezermagtömeggel számolhatunk. A magas ezermagtömeg a gyökérnyaktól induló hajtásrendszer és a széles becőréteg biztosítékai a várhatóan magas hozamoknak. Érésidő tekintetében a BASALTI CS az elsők között érő repcék sorába tartozik. Őt követi a SIRTAKI CS, majd a MEMORI CS.

A SIRTAKI CS becői.

Az előzetes termésbecslések alapján a nyírségi, baranyai területeken, de Tolna és Fejér megyében, sőt a nyugat-dunántúli területeken is sok helyütt 3,5-4 t/ha közötti termés mutatkozik azokon a területeken, ahol az állománysűrűség tavasszal elérte a négyzetméterenkénti 25-30 termőtő számot. Érdemes megnézni néhány Tass környéki területet. Az intenzíven művelt állományok láttán a várható hozam tekintetében akár bátrabbak is lehetünk termésbecsléskor.

Ugyanitt a kalászosokra sem lehet panasz. A virágzás végén lévő tar kalászú SORRIAL a szálkás SOFRU őszi búza és a JUP őszi árpa jól bokrosodott sorai összezártak. A kalászok kifejlődtek, de a szemek telítődését és a minőségi szemtermés kialakulását ezeknél a nagy hozamú fajtáknál az egyenletes tápanyagellátással, lombtrágyázással szükséges biztosítani. A vetésfehérítő lárváinak kártétele és az egyre nagyobb számban megjelenő levéltetvek elleni védekezés elengedhetetlen, sárga- és vörös rozsda, valamint lisztharmat betegséggel szemben kiemelkedő toleranciájuknak köszönhetően az általános technológiától, többszöri fungicides kezeléssel csak a vetőmagnak szánt területeken kell számolni.

JUP őszi árpa jól bokrosodott sorai összezártak.

Május utolsó két hetében a kukoricák és a napraforgók is „megugrottak”. Szinte eltűnt a különbség a korán vetett, áprilisi hideg éjszakáktól megtorpant és a később, már melegebb talajba vetett állományok között. Mindkét növényfaj levelei kiterültek. A középtávú előrejelzések meleg, magas nappali hőmérsékletet, csapadékos napok érkezését jelzik. Ez a kukorica stressz mentes termésdifferenciálódásához is kedvező időjárásnak ígérkezik.

Az idei év nagy belépői a CL Pluszos, így az EUROPA CLP napraforgók. A most 30-50 cm-es növények már mutatják, hogy a gyommentes területhez nem csak kiváló herbicid tűrésükkel, de erőteljes növekedésükkel és talajtakarást biztosító lombjukkal is hozzájárulnak.

Az EUROPA CLP napraforgókra kiváló herbicid tűrés és erőteljes növekedés jellemző.

Összességében kedvező képet mutatnak a Caussade maggal vetett területek. Május végén mind a négy kultúra jövedelmező termésmennyiségek ígéretét hordozza.

Fehér Gyöngyi
Caussade fejlesztési felelős

Caussade