Milyen díszfát ültessünk és hogyan?
Hamarosan itt a faültetési időszak, ezért ezzel kapcsolatban szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani néhány szempontot.

Hogyan gyűjthetünk szarvasgombát Magyarországon?
A szén után manapság egy másik kincset érő terméket, a fekete nyári szarvasgombát is fekete gyémántnak nevezik. Ha a hasonlat egy kicsit túlzó is, évről évre felkelti a gyűjtők és a kereskedők figyelmét.

szarvasgomba

A térségben az első kategóriába tartozó kiváló minőségű fekete szarvasgomba terem nagyobb mennyiségben.

A talajtaposás valódi ára! Ezt csináld, ha nem akarsz terméskiesést
A talajtömörödöttség megszüntetéséhez szükséges extra üzemanyagon, időn és eszközkopáson kívül van egy további, gyakran elfelejtett negatív hatása a megtaposott talajnak: mégpedig a terméskiesés.

mezőgazdasági gép

0,5-0,6 bár nyomásra csökkentett abroncs esetén 10-15%-os terménynövekedést érhetünk el az 1.0 báros nyomással szerelttel szemben.

5 dolog, amit meg kell hogy tanulj, mielőtt hozzáfognál gyümölcsfáid metszéséhez!
A gyümölcsfákon leggyakrabban alkalmazott fitotechnikai eljárás a metszés, mely elengedhetetlen része a termesztéstechnológiának. Lássuk, melyek azok az alapvető tudnivalók a metszés során, amiket érdemes elsajátítunk, ha bő termést és hosszú életű gyümölcsfákat szeretnénk látni kertünkben.

gyümölcsfa metszés

A metszés során törekedjünk a szellős lombkorona kialakítására

Több gyümölcsfánál is érdemes elkezdeni a tavaszi lemosó permetezést!
Nincs két egyforma év. A kimondottan enyhe tél miatt már most beindult néhány gyümölcsfaj nedvkeringése. Tavaly február 28-án írtam az első felhívást a tavaszi lemosó permetezésről. Tegnap, február 5-én már azon gondolkodtam, hogy vajon nem késtem el a levelemmel?

Tudtad? Algákkal segítheted a kalászosok fejlődését! (PR-cikk)
Magyar fejlesztéssel érhetsz el nagyobb terméshozamot.

Előnyös lenne a tájfajta paradicsomok visszatérése a kertekbe
Így újra lehetne élvezni különleges szín- és formagazdagságukat, zamatos ízüket.

paradicsom

A környezeti hatásokhoz kiválóan alkalmazkodott, egyedi ízvilágú hazai tájfajta paradicsomok egy új, a fenntarthatóság iránt elkötelezett magyar gasztronómiai irányzat legmagasabb szintjén is felveszik a versenyt az import alapanyagokkal – fotó: ÖMKi

Elatus Era – Kimagasló védelem és termésstabilitás a kalászosoknak minden évjáratban (PR-cikk)
Aszályos volt a tavasz, ez rányomta bélyegét a növények fejlődésére. Sok helyen lehetett látni a tavasz kezdetén az elvárt fejlettségi szinttől elmaradt növényeket. Ilyen esetekben a termelőknek és a növényvédelmi szakembereknek más megközelítést kell alkalmazni ahhoz, hogy a rendelkezésre álló körülményekből a lehető legjobbat hozzák ki.

Gondolkodtál már azon, mi lesz a vízbe hullott levelekkel? Magyar kutatók igen
Egyedülálló módszerrel kutatják a vízbe eső növényi részek sorsát a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói.

Növényvédelmi előrejelzés: Hogy teleltek eddig a növények és a kártevők?
Január elején sokak idegrendszerét borzolta a híradás, mely szerint drágul a liszt. Nem kell sokat gondolkodni, hogy rájöjjünk, ez a kenyér árában, a péksüteményekben s minden lisztből készült táplálékban megjelenik. Az okok keresése során előjött a 2020. évi termés mennyisége s ahhoz kapcsolódóan a károsítók által előidézett veszteségek is.

szántóföld

November 9-én vetették, zöld, de gyengén fejlett – fotó: Dr. Nagy Viktor

A pálinkafőzés műhelytitkai – nagyító alatt a csipkebogyó- és a törkölypárlat
Mi a különbség az olasz grappa és a törkölypálinka között? Mi történik, ha ugyanabból a kajszicefréből öt különböző főzőberendezéssel készítenek párlatokat? És vajon lehet készíteni párlatokat szárított csipkebogyóból is?

10 kérdés és válasz a körtéről
Milyen gondozást igényel a körte, milyen a gyümölcs piaca, mik a körtetermesztés kihívásai és előnyei?

körte

Bosc kobak körtefa bő terméssel – fotó: Apostol Tamás

A kijuttatott nitrogén 40-70%-a elvész, mire a legnagyobb szükség lenne rá – Így őrizheted meg! (PR-cikk)
Hazánkban a felhasznált műtrágyák 70%-a nitrogéntartalmú készítmény, amely túlnyomórészt vetés előtt kerül kijuttatásra. A növények intenzív tápelemfelvétele később, a virágzás-termésnövekedés időszakában zajlik, amikorra akár a nitrogén 40-70%-a elvész. Ezért a kijuttatott tápanyagot a lehető legtovább a növény gyökérzónájában kell tartani.

Mire van szükség a sikeres családi gazdaság működtetéséhez? Megkérdeztük
Drónos permetezésről, pályázatokról, beruházásokról, öntözésfejlesztésről beszélgettünk Pongrácz Mátéval, aki családjával Somogy megyében 700 hektáron gazdálkodik. Szerinte az ideálisan működő mezőgazdasági vállalkozáshoz bátorságra, tervezésre és rengeteg naprakész információra van szükség. Nézzük, neki mire elég ez a muníció!

Kertészet: A vetőmagválasztás 6 aranyszabálya (PR-cikk)
Hogyan válasszunk kertészeti vetőmagot 2021-ben?

Hogyan előzhetjük meg és hogyan gyógyíthatjuk a tápanyaghiány-betegségeket?
Gyakran mondjuk rá: ez mikroelemhiány! A mikroelemek élettani szerepe, hiánytüneteik és gyógyításuk.

növény

Cinkhiány paprika hajtásán – A szerző felvétele

Az aszálytűrő szemes cirok termesztésén nagyon is érdemes elgondolkodni (PR-cikk)
A KWS mint a fenntartható mezőgazdaság elkötelezett növénynemesítő vállalata a konvencionális vetésforgót a szemes cirokkal kívánja bővíteni. A szemes cirok termesztése gazdaságosan előállítható élelmiszer-, takarmány- és üzemanyag-megoldásként is szolgál, valamint színesíti a biológiai sokféleséget.

Magyar fejlesztés sikere a mesterséges termékenyítésben
Hordozható szaporítóanyag-bevizsgáló készülékkel forradalmasítaná az állattenyésztést és a mesterséges termékenyítés folyamatát egy magyar startup – az örökítőanyag vizsgálata kritikus tényező lesz a következő években az állattenyésztésben hazai és globális szinten is.

Az első foszfortartalmú talajkondicionáló Magyarországon! (PR-cikk)
Talajkondicionáló foszfortartalommal: Physio-Mescal G18 most kerdvezményes áron. Hogy mi mindenben segíti a termesztést? Felsorolni is nehéz.

Hogyan javíthatjuk a talajunkat a kiskertben? Egyszerű és vegyszermentes módszerek
A talaj biztosítja a növények fejlődéséhez szükséges tápelemeket, ezáltal alapvetően meghatározza a növénytermesztés sikerességét.

talaj

Olajretek és fehér mustár keverékének használata zöldtrágyanövényként segíthet a talaj termékenységének fenntartásában – A szerző felvétele

Lumax – Sakk-matt a gyomoknak egyetlen lépésben (PR-cikk)
A korai posztemergens gyomirtás egyik zászlóshajója a Lumax. Már több mint 15 éve szolgálja a termelők gazdálkodását. Ezen időszak alatt közel 2 millió hektáron használták. De miért is szeretik?

Klímavédelem a gyepeken: az állattenyésztés okozta károk csökkenthetők!
Egy hazai kutatás szerint a legeltetésre alapozott állattenyésztés kedvező csapadékellátottság mellett lehet klímabarát. Égető kérdés, hiszen az éghajlatváltozás miatt sokan az állattenyésztést hibáztatják.

Mi a drágább, az öntözőrendszer vagy a NINCS? (PR-cikk)
Hazánk földrajzi elhelyezkedése miatt az időjárás nagyon változó, ezért a szárazgazdálkodásra alapozott mezőgazdaság hullámzó gazdasági eredményt mutat. A hazai éghajlati adottságok között a legjobb termőhelyek szárazanyag-termelési potenciálja csak öntözéssel használhatók ki, a víz szűkösen rendelkezésre álló termelési feltétel.

Saját zöldség és hal akár a hátsókertből? Akvapónia kezdőknek
Az akvapónia egy környezetbarát, természetes élelmiszer-termesztési módszer, amely az akvakultúra és a hidroponika legjobb tulajdonságait használja fel. Mit jelent ez és milyen lehetőségeket rejt bárki számára, akinek fontos a klímatudatos gazdaság? Dr. Varga Dániellel, a Magyar Akvapónia Manufaktúra kutató-fejlesztőjével beszélgettünk.

akvaponia

Az akvapónia a növények és a halak együttműködésén alapul – fotó: Shutterstock

Belvíz után a növényeket fel kell erősíteni! (PR-cikk)
Napjaink egyik vagy talán a legfontosabb kérdése, hogyan segítsük és védjük meg kalászosainkat, szántóföldi hasznonnövény-kultúráinkat az időjárás viszontagságaitól!

Gyakori gond a korai hajtatott paradicsomnál a termékenyülés – mit tehetünk?
A termesztés sikerének egyik sarkalatos pontja a virágzás optimális környezeti feltételeinek megteremtése és a virágok termékenyülését elősegítő technológiai eljárások szakszerű alkalmazása.

Január, február,… itt a nyár? (PR-cikk)
A nyár természetesen és szerencsére még messze, de a tavasz már közel. Ahogy közeledik, úgy sűrűsödnek a tennivalók, mind tervezési, beszerzési és a kinti munkák terén egyaránt.

Végezzük el a lemosó permetezést – de lassan nem lesz mivel?
A kiszámíthatatlanul változékony időjárás és az újabb szerkivonások nehezítik a kertészek és a növényvédősök munkáját.

A hét hátralevő napjaira 10 fok körüli csúcshőmérsékletet jósol az OMSZ, máris lehet folytatni a lemosást – fotó: Shutterstock

Szerezze be a granulált meszező anyagokat rendkívüli akcióban! (PR-cikk)
Granulált meszezőanyag-elővásárlási akció – 39 990 Ft/tonna ártól*! Granulált kénes vagy tiszta kalciumos meszezőanyagok 39 990 Ft/tonna ártól még elérhetőek, amennyiben akár már a fagy ellen is használható lombtrágyát vásárol mellé!

Megvédik a kukoricát a gombafaló bacik – VIDEÓ (PR-cikk)
Minden szántóföldi és kertészeti kultúrában használható baktériumkészítmények.

Új hírek a mezei hörcsögről! Hazánkban védeni és gyéríteni is kell
Elkészült a 2020-as országos hörcsögfelmérés előzetes kiértékelése, amely sok új információt tartalmaz!

mezei hörcsög

Mezei hörcsög – fotó: Dr. Cserkész Tamás

Miben segítheti növényeit az FMC új stresszoldó és növénykondicionáló készítménye? (PR-cikk)
Termesztett növényeink élettartama során számos stressztényező fordulhat elő. A biotikus stresszfaktorok (kártevők, kórokozók, gyomok) ellen alkalmazhatjuk az ismert növényvédő szereket, bár a hatóanyagkivonások miatt már ez sem egyszerű minden kultúrában. A stressztényezőknek azonban van egy másik csoportja, amely világszerte sokkal nagyobb károkat okoz és nehezebb ellenük védekezni is, ezek az abiotikus stresszfaktorok.

Máris elfagyott a kajszi a februári hideg éjszakákon?
Jogosan aggódnak a kertészek, főleg a kajszifák indultak be már február elején. Volt, ahol már a sziromlevelek piros színe is kibukkant a rügypikkelyek alól.

Fel tudjuk készíteni a fáinkat a várható hidegre (a kép illusztráció) – fotó: MTI/Varga György

A növény szenved a gyomirtó szertől (PR-cikk)
Profittermelő biostimulátorok már 1-2 liter/ha adagolással.

Kiskertet szeretnék, de nincs rá időm!
Képzeljük el a helyzetet: egy vidékre kiköltöző fiatal úgy gondolja, hogy belevág a kertészkedésbe, mert szeretne saját termesztésű zöldségeket fogyasztani. Majd jön a sok "de" és kérdés! Mikor lesz erre időm, és honnan szerzem meg a tudást hozzá? És mi lesz, ha mégsem sikerül, elgazosodik?

Nézd meg, mi mindent érhetsz el pusztán a megfelelő fajtaválasztással! (PR-cikk)
A különféle környezeti anomáliák okozta növényi stresszfaktorokat nemcsak a termőterület helyes megválasztásával, a megfelelő kemikáliák használatával, a jó agrotechnikai eszközök használatával csökkentheti a gazda, hanem a megfelelő fajtaválasztással is.

Újra és újra elönt minket a belvíz – mit tehetünk?
Milyen feladatokkal kell szembenézniük a gazdálkodóknak, és milyen lehetőségeket nyújtanak számukra a belvíz elvezetésére és akár tárolására? E heti körkérdésünkben erről kérdeztük meg a szakembereket.

Az ároknyitás folyamatát ma már képesek vagyunk akár GPS-technológia segítségével szabályozni.

Ahogy eddig védekeztünk a repcefénybogár ellen, már nem elég! (PR-cikk)
A repcefénybogár elleni védekezés több évtizede közkedvelt alapkészítményei a piretroid hatóanyagcsoportba tartozó taglózó hatású termékek. A hosszú távú és egyoldalú szerhasználatnak köszönhetően mára rezisztencia alakult ki a repcefénybogár esetében is. A jelenség és a rovarélettani vizsgálatok új útra terelték a növényvédő szerek kutatását.

Kezdő marhatartóknak tökéletes fajta: a kárpáti borzderes
A kárpáti borzderes jó minőségű tejet ad, szelíd és rendkívül ellenálló a betegségekkel szemben.

Termessz retket! Hamar megtérül a befektetés
A retket mint főnövényt sehol, de mint melegigényesek előnövényét szívesen hajtatják, ami azzal is magyarázható, hogy más növényekhez viszonyítva gyorsan megfordul a befektetés, hamar megtérül a tőke. Jó tanácsok a termesztéséhez.

Februári gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.