A mezőgazdasági termelés eredményességét egyre inkább meghatározza az, hogy valóban specifikus, a leginkább megfelelő tápanyagokat biztosítsák a növényeknek a termelők. Az egyedi műtrágyák piacvezető gyártójaként ismertté vált, magyar tulajdonú Fertilia Kft. ennek a fontos feltételnek a biztosításában kíván a gazdálkodók segítségére lenni!

A Fertilia gyártóként, valamint szilárd és folyékony műtrágyák forgalmazójaként van jelen a piacon, miközben saját fejlesztésű műtrágyacsaládjaik (Gramix NPK, UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágyák, FertiSol N, MASSulfix) már több mint 60 %-át teszik ki az értékesítésüknek.

Simon Péter ügyvezető igazgatóval az eredményekről, a fejlesztésekről és terveikről:

– Mit hozott a 2013-as év a Fertilia Kft. életében?

– Ez egy rendhagyó esztendő volt, mert – különösen a második felében – azt láthattuk, hogy a szokásos nitrogén műtrágyák értékesítése csökkent. Ugyanakkor nagy örömünkre szolgált – és erre igazán büszkék is vagyunk – az a tény, hogy a saját gyártású termékeink értékesítése abszolút értelemben és természetesen az értékesítés arányában is növekedett.

– Ebből a saját termékkörből idén mit érdemes külön is kiemelni?

– Mi alapvetően minden termékünket szakmai oldalról közelítjük meg; nem úgy, hogy „csak” el akarjuk adni, hanem azt nézzük, hogy mi jó a gazdának, mi az plusz, ami nyereséget, hatékonyságnövekedést eredményez, és ennek szellemében fejlesztjük ki a készítményeinket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy például egy hónapja az V. Kukorica Termésversenyen a mi műtrágyáinkat (egyedi Gramix NPK, UMG MICRO ZeaStart, FertiSol) használó Kardos Ferenc lett a Kárpád-medencei Nagydíj, így az Országos I. helyezés boldog tulajdonosa 14,1 tonnás terméseredményével.

 

Ami kimondottan újdonság volt 2013-ban, az a Rizodyne márkanevű talajaktivátorunk, amely olyan talajéletet javító természetes eredetű szerves komponens, ami növeli a talaj aktivitását azáltal, hogy elősegíti a talajlakó mikroorganizmusok szaporodását, így javítja a felhasznált NPK hatásfokát is. A szervesanyag-tartalmának köszönhetően (pl. különböző enzimek, aminosavak, cukrok, glicin, stb.) a talajba kerülve nagymértékben javítja a talajlakó mikroorganizmusok életfeltételeit. Ezáltal jelentősen megnő a talaj aktivitása és a „rizoszféra hatás”, így a rizoszféra határa kiterjed. Megnő hajszálgyökerek képződése, javul a tápanyagok mobilizálása és felvehetősége.

Ezt a készítményünket sikerült bevinni egyrészt az UMG MICRO mikrogranulátum startereinkbe, valamint már a Gramix NPK műtrágyáinkat is ki tudtuk vele egészíteni. Így a 2014-es tavaszi szezonban Gramix starter NPK növényspecifikus, valamint talajvizsgálatra épülő egyedi összetételek is Rizodyne tartalmúak.

– Mi a különbség a Rizodyne talajaktivátor és a baktériumtárgya között?

– A mi véleményünk szerint a talaj attól talaj, nem pedig egy halom homok, vagy szerkezettelen lösz, hogy mikroorganizmusok milliárdjai találhatóak meg benne, és tulajdonképpen ezek anyagcsere-tevékenységének az eredménye az, hogy a homokból, löszből talaj lesz. A talajnak pedig szerkezete van, művelhető, illetőleg helyet ad a növényi életnek.
Ma ezek közül a mikroorganizmusok közül – amiknek persze rengeteg fajtája található a talajban – divat egy-két baktériumot kiemelni, és úgymond azt kijuttatni, mondván, hogy ezzel javítjuk a talajéletet.
Erről nekünk az a véleményünk, hogy bizonyára ez is egy útja a talajélet aktivitása növelésének. Mi viszont úgy gondoljuk: ha olyan körülményeket biztosítunk a mikroorganizmusok számára, amik kedvezőek – pl. levegőzést, tápanyagot –, akkor ezek, amikor ilyen körülmények közé kerülnek, önmaguktól elkezdenek fokozattan szaporodni, és ezáltal a talajban lévő tápanyagok mobilizálhatósága növekszik.

– Végeztek-e már kísérleteket arra vonatkozóan, hogy az egyes kultúrákban milyen terméstöbbletet ad a Rizodyne-t tartalmazó készítmények alkalmazása?

– Természetesen folytattunk ilyeneket, és ezek alapján kiderült, hogy például repcében, búzában adott esetben nagyon jelentős, 15-től 19 százalékig terjedő plusz eredményt biztosíthat. A Rizodyne-tartalmú UMG MICRO startereket, a mikrogranulátum-szemcséket közvetlenül a mag mellé tesszük, így értelemszerűen a Rizodyne-t is, tehát a rizoszféra aktiváló hatás gyakorlatilag már a csírázó növény mellett jelentkezik. Gödöllőn a Széchenyi István Egyetem Növényvédelmi Intézetével kísérleteket, vizsgálatokat végeztettünk magára a Rizodyne hatására vonatkozóan, és ott azt tapasztaltuk, hogy a talaj mikroorganikus aktivitása a 4-5-szörösére növekszik készítményünk használatával.

– Milyen kultúrákban lehet már a talajaktivátort használni?

– Gyakorlatilag az összes fő szántóföldi növény termesztésében. Így a búza, a repce, valamint a kukorica és a napraforgó alá is használható.

– Milyen további újdonságok várhatóak a talajaktivátorukkal kapcsolatban?

– Természetesen nem állunk meg a fejlesztésekkel. A szántóföldi kultúrákat tekintve úgy látjuk, hogy a cukorrépa is olyan, nagyon „fajsúlyos”, igényes növény, amit táplálni, gondozni kell. Erre is kínálunk már specifikus műtrágyát. Ezenkívül a kertészeti  kultúrára szándékozunk fejleszteni, illetve a szőlőhöz, mert ezeknél is igen nagy igény van rá. A visszajelzések szerint egy kálium-szulfát alapú, Rizodyne-nal ellátott NPK-műtrágya az, amit a szőlészek nagyon szívesen alkalmaznának.

A termelőket személyre szabott szaktanácsadással segítjük, továbbá kedvező fizetési és integrációs lehetőségeket is biztosítunk a számukra.

Közvetlen szaktanácsadó vonalunk: 06-30/566-5386

Az AGROmashEXPO kiállításon, a Fertilia G pavilon 104/E standján szívesen válaszolunk személyesen is az olvasók további kérdéseire!

www.fertilia.hu