Az AÖP-ben (Agro-ökológiai Programban) szerepelnek a mikrobiológiai készítmények használata, mely 2 ponttal támogatott: „A mikrobiológiai készítmények alkalmazása szántóföldi területen gyakorlat keretében a mezőgazdasági termelőnek a tárgyévben a mezőgazdasági üzem szántóterületének legalább 50%-án a talajéletet és a talajállapotot javító mikrobiológiai készítményeket kell alkalmaznia a vetés előtt, illetve vetéssel egy menetben kijuttatva és a talajba dolgozva, illetve a szármaradványokra kijuttatva, majd azokat a talajba dolgozva.”.

Ez azt jelenti, ha például a gazda a szántóföldi területének 50 %-án baktériumos talajoltást végez, akkor 2 ponttal elnyeri a teljes szántóföldi területére a támogatást. Ez kb. minimum 61, maximum 105 EUR/ha pénzösszeget jelent.*

talajbaktérium

Minden évben a mikrobiológiai készítménnyel kezelt parcellák termésmennyisége magasabb volt a kontrollnál, sőt még a pozitív kontrollnál is – fotó: talajbakterium.hu

Az alábbiakban vegyük sorba, milyen előnyöket tapasztal meg a gazdálkodó, ha a technológiát pontosan betartva mikrobiális talajoltást alkalmaz.

Először is nagy valószínűséggel terméstöbblet jelentkezik a kezelt területen. Ezt nemcsak a NÉBIH és a Magyar Talajvédelmi Szövetség immár 7. éve folyó tartamkísérlete bizonyítja, hanem számos növénytermesztő tapasztalja is az évek során a talajoltott területen a terméskiegyenlítettséget és többletet. A NÉBIH által vizsgált növénykultúrák a következők voltak eddig: kukorica, tavaszi árpa, szója, őszi káposztarepce, őszi búza, napraforgó. A kísérletben a kontroll (kezeletlen) parcella mellett úgynevezett pozitív kontroll, vagyis + 50 kg/ha nitrogén hatóanyagot kapott terület is beállításra került. A többi parcellát a Szövetség Tagjai által képviselt talajoltó baktérium készítményekkel kezelték. Minden évben a mikrobiológiai készítménnyel kezelt parcellák termésmennyisége magasabb volt a kontrollnál, sőt még a pozitív kontrollnál is. Általában az mutatkozik, hogy a többéves használat után egyértelműen magasabbak a termésátlagok a baktériumos talajoltás hatására. Számos esetben a termés minősége is javul, ahogy ezt a NÉBIH vizsgálatok is bizonyították.

logó

Mivel magyarázható ez? A talajoltó baktérium készítményekben vannak olyan törzsek, melyek segítik ellátni a növényt tápanyaggal. Nitrogént kötnek a levegőből, a talajásványok oldásával káliumot és foszfort alakítanak át felvehető formába, de emellett számos mikroelemet (Zn, Fe, …stb.), vitaminokat is szolgáltatnak a növénynek. Javítják a műtrágyák hasznosulását. A növény növekedését serkentő hormonszerű anyagot termelő baktériumoknak köszönhető az erőteljes gyökérnövekedés és növényi fejlődés. Így az állomány tápelemekkel jól ellátott és intenzíven tud növekedni. Ez az alapja a bő és gazdag beltartalommal rendelkező, jó minőségű termésnek.

1.ábra: Nébih és a Magyar Talajvédelmi Szövetség közös tartamkísérletének eredménye napraforgó kultúrában(Szalánta, 2022)

1.ábra: Nébih és a Magyar Talajvédelmi Szövetség közös tartamkísérletének eredménye napraforgó kultúrában (Szalánta, 2022)

A legegyértelműbb eredményt azok a gazdák tapasztalták, akik már 3-4 éve „talajoltóznak”. Elmondásuk szerint a talaj szerkezete érezhetően megváltozott, könnyebben lehet művelni és így kevesebb a gázolaj felhasználás is. Egy traktoros mesélte, hogy az általa művelt terület saját és bérelt tulajdonban van. A bérelt földön nem végeznek mikrobiológiai kezelést. Ahogy a bérelt terület után a saját területen dolgozik, érezhetően megváltozik a talaj szerkezete, jobbá válik, pedig a talajadottságok megegyeznek. Az alábbi ábrán a talajoltó baktériummal kezelt területen mért vonóerő alakulása látható, összehasonlítva a kezeletlen talajjal.

Egyes baktériumtörzsek nyálkaszerű anyagokat (ún. exopoliszacharidokat) képesek nagy mennyiségben termelni. Ez a gélszerű anyag segíti a talajszemcsék, talajaggregátumok kialakulását, vagyis a talajszerkezet épülését.  A mikroaggregátumok ugyanis kis „életközösségek”. Tartalmaznak gombát, baktériumot, algát, szervesanyagot, agyagszemcséket, stb. A mikroaggregátumok makroaggregátumokká szerveződnek. Így lesz a talaj morzsalékony, jól levegőzött, szerkezete javul. A jó szerkezetű talajból a tápanyagok nem mosódnak ki, így javul tápanyagellátottság is!

2.ábra: Talajellenállás alakulása a mikrobiális készítményekkel oltott területen a kontrollhoz viszonyítva (Szarvas, 2019)

2.ábra: Talajellenállás alakulása a mikrobiális készítményekkel oltott területen a kontrollhoz viszonyítva (Szarvas, 2019)

A növényállomány a talajból fertőző gombáktól is védelmet kaphat, ugyanis a baktérium készítmények többségében ún. sziderofórt termelő törzsek vannak. Csökkenhet például a fuzárium, szklerotínia, alternária, Aspergillus, fertőzés. Így a növényvédelem költségei is alacsonyabbak lehetnek a mikrobiális talajoltás hatására.

A sziderofór megköti a vasiont, a környezet vashiányos lesz, ami a patogén gombák terjedését visszaszorítja, szaporodását gátolja, ugyanakkor a növények a kötött vasat fel tudják venni. Ezáltal a talaj egészségesebbé válik és így a növény is. A 3. ábrán a bal oldali Petri csészében fuzárium (Fusarium graminearum) patogén gombát tenyésztettek táptalajon (kontroll). A jobb oldali Petri csészében a szántóföldi dózisnak megfelelő mikrobiális készítménnyel történt a kezelés. Látható, hogy a gomba növekedése gátolt.

3.ábra: Mikrobiális készítmény gátló hatása a Fusarium graminearum patogén gombára. Petri-csészés vizsgálat (Saniplant Kft.)

3.ábra: Mikrobiális készítmény gátló hatása a Fusarium graminearum patogén gombára. Petri-csészés vizsgálat (Saniplant Kft.)

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a növények stressztűrése, így az aszálytűrése is növekedhet. Számos példa mutatja, hogy a mikrobiális talajoltás hatására 2-3 hétig láthatóan jobban bírta a növényállomány a vízhiányt. Természetesen megjegyezzük, hogy az olyan extrém szárazságban, mely Magyarország egyes területein tavaly nyáron előfordult, már nem segíthet semmilyen input anyag vagy technológia sem, csak az öntözés.

Az aszálytűrés többek között a talaj szerkezetének javulásával függ össze. A jó vízmegtartó képességű talajban az exopoliszacaharidok viszonylag nagy mennyiségű vizet képesek megkötni és tárolni, majd a növény számára átadni. Ezért játszanak fontos szerepet az oltóanyagokban lévő nyálkatermelő baktériumok.

Kezeletlen

(látható a leveleken a szárazságstressz, "furulyáznak"

Talajoltó baktériummal kezelt terület

Nincs szárazságstressz tünet

4. ábra: Mikrobiális talajoltó készítmények hatására a növények aszálytűrése is javult – forrás: ÖMKI – on farm–ökokukorica(2018)

Összefoglalva, a baktériumos talajoltással vagyis a termőtalaj mikrobiális kezelésével célirányosan gazdagítjuk a talajéletet. Ennek vizsgálatokkal is igazolt eredményei vannak, melyeket a gazdák többsége is megtapasztalt már. Már a pár éves talajoltás hatására is a termésátlagok kiegyenlítettebbé és magasabbá válnak. Emellett a termés minősége is javul. A talajszerkezet javulásának hatására jobb lesz a víz- és hőgazdálkodás. Könnyebben lehet művelni a talajt, gázolaj megtakarítás jelentkezik és az aszálytűrés is növekszik. Alkalmazza a talajélet élénkítésére a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetség Tagjainak termékeit szántóföldjének legalább 50 %-án és az AÖP támogatásban részesül a teljes területe. *

AGRO.bio Hungary Kft., Attend SA Kft., Biofil Kft., Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt., Geosan Kft., Natur Agro Hungária Kft., Phylazonit Kft., Terragro Kft.

agro.bio attend sa biofil corex-bioner
geosan natur agro phylazonit terraagro

*AZ AÖP támogatás egyéb feltételeiről tájékozódjon a Magyar Közlöny 2023. április 19-én megjelent számából.