Az AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacokon 51 ezer forint/tonna áron kínálták az ótermésű takarmánykukoricát augusztus 12-18. között. Az étkezési búza termelői ára 44 ezer forint/tonna volt ugyanekkor, míg a takarmánybúzát 43 ezer forint/tonna áron lehetett felvásárolni a vizsgált héten.

A repcemag termelői ára 130 ezer forint/tonna volt az augusztus 12-18. közötti héten.
Az OECD-FAO hosszú távú előrejelzése szerint a világ cukortermelése 2022-ig várhatóan évente csaknem 2 százalékkal bővül a 2010-2012 közötti időszak átlagához viszonyítva, és 2022-ben elérheti a 212 millió tonnát.

A NÉBIH 2013. augusztus eleji jelentése szerint Magyarországon a cukorrépa betakarítható területe lényegében megegyezik a 2012. évivel (17,1 ezer hektár, +1 százalék).

Gabonapiaci jelentés

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a kukorica árának zuhanása augusztus közepén megállt, és a termény fronthavi jegyzése közel 10 százalékkal 195 USD/tonna körüli szintre emelkedett a hónap második felében. Az Amerikai Egyesült Államokban ugyanis a meleg, csapadékmentes időjárás miatt romlanak a kukorica terméskilátásai, így az ország mezőgazdasági minisztériuma (USDA) a legfrissebb nemzetközi kitekintésében az USA 2013/2014. évi kukoricatermését az egy hónappal
korábbihoz képest mintegy 5 millió tonnával kevesebbre, de továbbra is rekordszintűre, 349,6 millió tonnára (tavaly 274 millió tonna) várja. Ezzel szemben az ár növekedését visszafogja, hogy Kína komoly érdeklődést mutat az igen versenyképes árú dél-amerikai kukorica iránt, ami jelentős keresletkiesést okozhat az USA-nak.

Párizsban (MATIF) a kukorica legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése a chicagói trendet követve 3 százalékkal 170 euró/tonnára növekedett augusztus 23-ára. A terméskilátások valamelyest romlottak az EU-ban is – elsősorban Franciaországban, és Magyarországon – ezért az USDA az Unió folyó évi kibocsátását a múlt havinál 600 ezer tonnával kevesebbre, 65 millió tonnára jelezte augusztusban.

Magyarországon a hőség és a szárazság okozta várható hozamcsökkenés augusztus elején éreztette hatását a BÉT-en, ekkor pár napig 45 ezer forint/tonna fölé is emelkedett a novemberi szállítású termény jegyzése, amely a hónap végére visszaereszkedett 44 ezer forint/tonna körüli szintre.

Az exportpiacokról rendelkezésre álló adatok is a kukorica árának nemzetközi szintű emelkedését jelzik. Az ukrajnai kikötőkben kizárólag az újtermésű kukoricára kötnek ügyleteket, amelynek az exportára – a kedvező terméskilátásoknak köszönhetően – 190-200 USD/tonna közötti sávban változott (októberi és decemberi szállításra) augusztus első felében. Az AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacokon 51 ezer forint/tonna áron kínálták az ótermésű takarmánykukoricát augusztus 12-18. között.


Az európai exportpiacokon ugyanakkor csak alig, vagy egyáltalán nem csökkent a búza ára augusztus első felében. Ukrajnában kivárnak a gazdák a termény értékesítésével, miután az árpa és a repce eladásával már a rendelkezésükre áll az őszi munkák elvégzéséhez szükséges pénzügyi forrás. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési búza termelői ára 44 ezer forint/ tonna volt augusztus 12-18. között, ez 32 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának átlagárától.

A takarmánybúzát 43 ezer forint/tonna áron lehetett felvásárolni a vizsgált héten, az egy évvel korábbinál 31 százalékkal alacsonyabban.


A Vidékfejlesztési Minisztérium felhívása
A Vidékfejlesztési Minisztérium felhívása szerint földhasználati bejelentést kell tenniük szeptember 30-ig azoknak a földhasználóknak, akik 2012. december 31-ig a földrészletek számától függetlenül egy hektár vagy annál kisebb nagyságú termőföld használatát már megkezdték. A jelzett határidőig tehetnek eleget azonosító adatközlési kötelezettségüknek azok a földhasználati nyilvántartásba már bejegyzett földhasználók is, akik eddig nem közölték személyi azonosítójukat és állampolgárságukat, illetve gazdálkodó szervezetként a statisztikai azonosítójukat, és szeptember 30-ig földhasználati bejelentést sem tesznek.

A agrárpiaci jelentés a cikk tetejéről közvetlenül is letölthető.