A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) tájékoztatása szerint négy szakaszon elsőfokú, haton másodfokú a belvízvédelmi készültség. Csaknem négyezer hektár vetés, háromezer hektár szántó, 2800 hektár rét és legelő, több mint ezer hektárnyi egyéb terület került víz alá.

Az igazgatóság területén jelenleg 41 szivattyútelep üzemel, ezek közül nyolc folyamatosan. Március 5. óta csaknem 33 millió köbméter vizet emeltek át. Öt belvíztározóban hárommillió köbméter belvizet tartanak vissza. A belvízi védekezésben vasárnap 165 ember vett részt – írták.

Megjegyezték, március végéig a belvízhelyzet romlása várható, februárban ugyanis a sokéves csapadékmennyiség mintegy kétszerese, márciusban eddig az átlagosnál 10 milliméterrel több, 40-50 milliméternyi csapadék hullott az igazgatóság területén.

belvíz

Márciusban a belvízhelyzet további romlása várható – fotó: Varga György/MTI

Az elmúlt napok csapadékos időjárása és a hóolvadás kisebb árhullámokat indított el. A Berettyó vízállása román területen vasárnap hajnalban meghaladta az elsőfokú szintet, majd apadásba kezdett. Ugyancsak jelentősebb, de készültségi szint alatti vízszintek alakultak ki a Fekete-Körösön.

A vízügyi igazgatóság egyelőre újabb – készültségi szintet elérő – árhullám kialakulására nem számít a Körösök területén.