Minél nagyobb a szójaszem, annál nagyobb a foszfor koncentrációja.

Minél nagyobb a szójaszem, annál nagyobb a foszfor koncentrációja. Fotó: 123rf.com

A szója kiemelten fontos helyet foglal el a lakosság élelmiszer ellátásában, mivel a vetésterülete 2019-ben a világban 121 millió hektárra terjedt ki – írja az agroxxi.ru, hírportál. Ezért rendkívül fontos a szója termésátlagának növelése és ugyanakkor a termesztéséhez használt foszfortartalmú műtrágyák mennyiségének minimálisra csökkentése. Ausztriában, a Természet- és Élettudományi Egyetem kutatói 15 szójafajtával végeztek nevelőedényes kísérleteket, ahol a talajból felvehető foszfor mennyisége különböző volt. Kimutatták, hogy a foszfor koncentrációja a szójaszemekben grammonként 7,5 gramm körül mozog, ami a rizs- és a babszemekben található mennyiségnek a 2,5-szerese, illetve 1,5 szerese. Ez azt jelenti, hogy a szemekben lévő foszfortartalom, a talaj szűkös ellátottsága esetén is elegendő lehet a szójanövény megfelelő fejlődéséhez.

Az osztrák kutatók arra is rávilágítottak, hogy a nagyobb méretű szójaszemekben nagyobb a foszfor koncentrációja, és az már a talajból történő felvételt megelőzően is segíti a növény erőteljes gyökérzetének kialakítását. Fentiek alapján a szója vetőmag előkészítésénél célszerű nagyobb méretű szemeket kiválogatni.