A probléma összetett. A szélsőséges időjárás miatt a vetések sok esetben megcsúsztak a tervezetthez képest. Valahol sikerült időben vetni, máshol sokkal később eltérő talaj és klimatikus viszonyok között, ráadásul a kényszerűségből módosított vetésidőhöz nem mindenkinek sikerült a megfelelő tenyészidejű kukoricára cserélni a már megvásárolt vetőmagot. Sajnos ennek megfelelően a kukorica eltérő fejlettségben és kondícióban van országszerte.



A heterogén képben a problémát tovább fokozza a talaj víztelítettsége, a hűvös időjárás és a gyomirtás hiánya.

  1. A túlzott víztelítettség levegőtlenné tette a talajt, ezért korlátozza a tápanyagfelvételt. További problémát jelenthet, hogy a kijuttatott nitrogén a sok eső hatására már mélyebb rétegekbe mosódhatott, mint ahol még a gyökérzet tart. Ezért sok esetben nitrogénhiányos tüneteket láthatunk.
  2. További tápanyaghiány tüneteket okozott a hideg (1. ábra) miatti anyagcserezavar. A kukorica a 28-34 OC nappali és 8-10 OC éjszakai hőmérsékletben érzi jól magát. Ehhez képest a májusi meleg után újra jelentős lehűlés érkezett, ami gátolta a tápanyagszállítást, fotoszintézist és a tápanyagok beépülését.
  3. Harmadik probléma a gyomirtás hiánya. Mivel sok helyen lehetetlen rámenni a talajra nem tudták elvégezni a szükséges gyomirtást és a feljövő gyomok korlátozzák az amúgy sem jó kondiban lévő növények fejlődését.


Hogyan segíthetünk?

A hónaphoz képes hideg időjárás után a hétvégén megérkezett a felmelegedés. Ez lehetőséget és alkalmat teremt a visszamaradott állományok kezelésére, segítésére. Használjuk ki az időszakot, mert sajnos az előrejelzésben újabb hidegfront olvasható.

  1. A talajok szellőztetését sorkultivátorral el kell végezni a felázott területeken, amint rá lehet menni nagyobb károkozás nélkül. Hasznos, ha a művelettel egy menetben nitrogént is pótolunk a talajba.
  2. Fontos a lemaradásban lévő állományok növekedésének gyorsítása és mindenekelőtt az ezt megalapozó regeneráció segítése. Ehhez segítséget kell nyújtanunk a hidegtűrésben, helyre kell állítani a növény tápanyagforgalmát (2. ábra), fokozni kell a termelő folyamatokat a fotoszintézis javításával! Ehhez 4–6 leveles állapotig használja a FertactylŸ Starter-t vagy 6 leveles állapottól a FertileaderŸ Axis terméket! Mindkét termék keverhető a legtöbb növényvédőszerrel.
  3. A gyomirtást a lehetőségek szerint mihamarabb el kell végezni. Mivel nem a szokásos gyomfejlettségnél történik a gyomirtás célszerű javaslatot kérni növényvédős szakembertől.




Tápanyagszállítás vizsgálata
A hatóanyagokat a levélzet alsó 1/3-ára permetezték, majd 24 órával később a felső leveleket elemezték. (Biotech Marine; Franciaország)

ÜZEMI KÍSÉRLET KUKORICÁBAN – BARCS, 2012, ASZÁLY



A biostimulátoros készítmény kb. 6700 Ft/ha plusz költséget jelentett a barcsi termelőnek egy normál cinkes lombtrágyához viszonyítva, ami alig több, mint 1 mázsa terméstöbblettel visszajön a gazdának. De itt többről van szó...

OLVASSA EL KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNKET A HASZON AGRÁR JÚNIUSI SZÁMÁBAN LOMBTRÁGYA VAGY BIOSTIMULÁTOR CÍMMEL!