A tavalyi, 2007-es évben nagyon erős és hosszantartó bogárinvázió volt. Óriási mennyiségű tojás került a talajokba, és a lerakott tojások zavartalanul átteleltek. A lárvák május második felében keltek és kezdték meg a kukoricák gyökereinek a rágását. A csapadékos júniusi időjárásnak köszönhetően a kukoricák gyökeresedése intenzív volt, így június közepéig lárvakártételből adódó növénydőlés még nem volt észlelhető. Természetesen a növénydőlés a fertőzött területeken a csőképződés után nem fog elmaradni a jó csapadékellátás és gyökeresedés ellenére sem.

Az imágók kelése idén június 3. hetében indult meg. A bogarak rajzása várhatóan igen heves lesz a kukorica virágzása idején. Így az ellenük való védekezésre géppel és vegyszerrel időben fel kell készülni. Tapasztalataink szerint mindenki tanult a tavalyi esetből, így jelentősebb MOSPILAN rendelésekkel és készletekkel vág neki az idei védekezési szezonnak.

Az imágók elleni védekezést igazán hatékonyan csak térségi védekezéssel lehet biztosítani, amikor az adott határban egyszerre kezelnek minden fertőzött kukoricatáblán, amivel a bogarak ide-oda vándorlását ill. a visszafertőződést mérsékelni lehet.

Az alkalmazott rovarölő szerrel szemben több alapkövetelmény van. A készítménynek gyorsnak, taglózónak és hosszú hatásúnak, ugyanakkor a hasznos rovarokra, elsősorban a méhekre teljesen veszélytelennek kell lennie.

A kukoricabogár imágók elleni védekezés során a méhekre többek között azért kell különösen tekintettel lenni, mert a permetezés időszakában a napraforgó virágzik és a méhek a kukoricáról és a gyomnövényekről is gyűjtenek virágport. A kezelt kukoricák nagy területet tesznek ki, így a méhek e területeken való átrepülésének is biztonságosnak kell lennie.

A MOSPILAN 20 SP e követelményeknek messzemenően megfelel. 150 g/ha-os dózisa a kukoricabogár imágókat kiválóan irtja. A MOSPILAN hatása gyors, hatástartama hosszú, 8-10 napos, felszívódó, ugyanakkor a méhekre biztonságos, nappal is kijuttatható készítmény. A kezelés hatékonysága bármely engedélyezett adalékanyag hozzáadásával fokozható.
A kukoricabogarakra hatékony dózis a kukoricában károsító levéltetveket is irtja, továbbá a kezelésnek a hernyókártevőkre pl. gyapottokbagolylepke is számottevő hatása van. A MOSPILAN nem csak a kukoricabogarak elleni védekezésben, hanem az alkalmazható szerek közötti árversenyben ill. a hektárköltséget tekintve is megállja a helyét!

Jáger Ferenc
Summit-Agro Hungária Kft.