A Vultus cég kalkulációja szerint a kiszórt nitrogénműtrágyáknak mintegy 60 százaléka kimosódik a talajból, mivel a gazdálkodók többsége ma még nem rendelkezik megfelelő eszközökkel és ismeretekkel a növények tápanyagszükségletének pontos felméréséhez – írja a farminguk.com.

A túlzott adagolás fékezésével világszerte jelentős költség takarítható meg, a CO2 kibocsátás pedig – a cég számításai szerint – évente mintegy 2,3 millió tonnával csökkenthető. Ekkora mennyiségű CO2 több mint félmillió lakás egy éven keresztül történő fűtése során keletkezik.

A fentiek mellett a nitrogénműtrágyák túladagolása és az erősen intenzív gazdálkodási gyakorlat károsítja a talajokat, növeli a folyók és tavak elsavasodását, továbbá árt az azokban élő halállománynak.

A műholdas térképezésre és precíz felmérésekre alapozott, új trágyázási rendszert első lépésben, összesen 5,5 millió hektár területen fogják berendezni. A technológia fejlesztői meg vannak győződve arról, hogy ez a rendszer 40 százalékkal képes csökkenteni a műtrágya-felhasználást, hozzásegíti a gazdákat az egészségesebb növények termeléséhez, miközben költségmegtakarítást biztosít számukra.