Vulcan Profi S35B – NS 13-26+0,1B

Meglepődtünk a napraforgó kén igényén is

Érdekes és tanulságos eredményeket kaptunk, amikor 2020-ban az aratást követően 5 növényből több helyen szedtünk szemet, szalmát, szármaradványt. Laborban megvizsgáltattuk, mekkora tápanyagmennyiséget tartalmaznak a betakarítás időszakában. Az eredményeket elemeztük és összehasonlítottuk (teljes cikk: VulcanAgro Hírlevél V. évfolyam 2.szám).

A legérdekesebb eredményeket a foszfor, magnézium és kén értékekben tapasztaltuk. Miközben a repcében és a kalászosokban is pótoljuk a ként, a napraforgó-kukorica-cirok növényeknél ez nagyon ritkán történik meg. Pedig az 5 növény közül a napraforgó mag- és szármaradvány tartalmazta a legtöbb ként.

Mezoelemek mennyisége

A táblázatban a növények szem és szármaradványában található tápanyagok mennyiségét találhatja kg/ha mennyiségben – fotó: VulcanAgro

Az eredmények talán segítenek mindenkinek átgondolni a 2021-es évben alkalmazott tápanyag-kijuttatását és a „túlfoszforozás, nitrogénezés” helyett nagyobb figyelmet fordítani a kén és magnézium pótlására.

Mi a Vulcan Profi S35B?

Ez egy folyékony ammónium-tioszulfát, amely bór mikroelem kiegészítést kapott. Hatóanyag tartalma 13% nitrogén és 26% kén (345-360 g/liter elemi kén), fajsúlya 1,35 kg/liter. Tökéletesen keverhető a nitrogén (UAN) oldatba és azzal együtt akár fejtrágyázás, vetés előtt, vagy tápkultivátorozás alkalmával kijuttatható. A tioszulfátok, átmenetet képeznek az elemi kén és a szulfátok között, lassabban válnak felvehető tápanyaggá a növénynek, de hosszabb ideig kifejtik hatásukat. Csökkentik az nitrogénoldat ammónia veszteségét és lassítják-elnyújtják a nitrifikációt.

Ezért, ha Vulcan Profi S35B-t használunk, 10-15%-kal kevesebb nitrogénoldat kijuttatásával számolhatunk.

műtrágya permetezés

A Vulcan Profi S35B-t a nitrogénoldattal együtt szállíthatjuk, és vele egy menetben juttatjuk ki – fotó: Shutterstock

Mennyit használjunk belőle?

Ezt a növények kén igénye és a talaj paraméterei határozzák meg. A méréseink azt mutatták, hogy a növények által beépített (föld feletti és alatti részekben) kén mennyisége 40-60 kg/ha között változik. Ennek a mennyiségnek az 50-70%-át képes a növény megtalálni (szerves anyagokból, szabad kén a talajban, komplex műtrágyákból, stb.), tehát nekünk a maradék 30-50%-ról kellene gondoskodni.

Talán a legjobb alapszabály, ha az adott növényre kijuttatott nitrogénhez számoljuk a kénmennyiséget és az a nitrogén hatóanyag 8-12%-át érje el. A felső érték (10-12%) lehet meszes, homokos, vagy homokos-vályog talajokon, és az alsó érték (8-10%) kötött, agyagos talajokon. Ha pedig általánosságban kellene egy mennyiséget meghatározni a Vulcan Profi S35B-ből, akkor a búza, kukorica és cirok növényeknél 20-35 liter/ha dózis javasolt, a napraforgó, repce, szója vagy a mák esetében 30-50 liter/ha dózis lenne a kívánatos.

kénben jól ellátott napraforgó

A kénben jól ellátott növénynek magasabb az ezermag tömege, hektoliter súlya és olajsav tartalma – fotó: VulcanAgro Kft.

Hogy tároljuk, mikor keverjük be az UAN oldatba?

A Vulan Profi S35B-t IBC tartályban vagy tartályautóban szállítjuk. Ha Ön UAN oldatot tárol a telepén, akár azonnal belekeverheti a Profi S35B-t, de ha a kijuttatás előtt teszi meg, az is megfelelő. A termékek fajsúlya közel azonos, elválni nem fognak egymástól, leülepedéstől, kiválásról vagy fúvóka eldugulástól nem kell tartani.

IBC tartályban tárolt folyékony műtrágya

A Vulcan Profi S35B-t tárolhatjuk IBC tartályban, vagy a nitrogén (UAN) oldattal együtt tartályokban – fotó: Derby-Túr Kft.

Mennyibe kerül, megéri?

A jelenleg kialakult és várható terményárak arra kell sarkalljanak mindenkit, hogy megadja a növényének azt, amire szüksége van. Már egy közepesnél jobb eredmény is szép profitot tud hozni. A kén fontos tápanyag, hiánya nem csak a termés mennyiségét tudja csökkenteni jelentősen, de alacsony kénellátottság esetén a beltartalom is romlik, a növény érzékeny lesz fagyra, aszályra és betegségekre.

Ha egy közepes mennyiségű (30 liter/ha) Vulcan Profi S35B-t használunk, költsége kevesebb, mint egy gombaölős kezelésnek. Emellett, spórolhatunk valamennyit a nitrogénen és így a a Vulcan Profi S35B-re költött 3-4 000 Ft/ha költség bőven megtérül. Továbbá, ha kénben folyamatosan jól ellátjuk a növényeinket, akkor a visszamaradt szárakban is több tápanyagot hagyunk a következő növénynek. Adjuk meg a növénynek, amire szüksége van és gondolkodjunk tápanyag-körforgásos gazdaságban.

Vulcan Profi S35B műtrágya

VulcanAgro Kft.

www.vulcanagro.hu
Szakmai tanácsadás: 06-70-905-5000