A talaj termőképessége és mindenkori állapota a növénytermesztés eredményének egyik legfontosabb alapfeltétele. Az indiai Kanpur-i székhelyű Technológiai Intézet kutatói – Jayant  Kumar Singh irányításával és több egyetemi oktató közreműködésével – egy olyan hordozható, talajtesztelő műszert készítettek, amely NIR (near infrared) technika segítségével 90 másodperc alatt képes közölni a legfontosabb információkat a vizsgált talaj állapotáról – írja a krishijagran.com portál.

Indiai tudósok szupergyors talajtesztelő műszert készítettek.

Az új műszer 90 másodperc alatt képes közölni a legfontosabb információkat a vizsgált talaj állapotáról – Fotó: Pxfuel

A bevizsgálás gyorsasága révén, rövid idő alatt nagyszámú teszt végezhető el. A BhuParikshak nevű készülék lehetővé teszi a talaj állapotának folyamatos figyelemmel kísérését 6 fontos paraméter (nevezetesen nitrogén-, foszfor-, kálium-, szerves-szén-, és agyagtartalom, illetve kationcserélő képesség) alapján, egyben lehetőséget teremtve  az esetleges hiányosságok vagy hibák azonnali pótlását, illetve korrigálását.


Mindezen paraméterek bevizsgálásához a műszernek mindössze 5 gramm talajmintára van szüksége. Egy ilyen gyors vizsgálat lényegesen hozzájárulhat a növényi terméseredmények növeléséhez és a termesztés hatékonyságának javításához.