Rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, mint az elővetemény, az alaptrágyázás során kijuttatott nitrogén hatóanyag mennyisége, esetleges szervestrágyázás, illetve az időjárás, hiszen nincs két egyforma év és két egyforma tábla sem, ahol az összes tényező hasonló lenne. A célunk minden esetben az, hogy a kijuttatott műtrágyából a növényünk minél nagyobb mennyiséget tudjon hasznosítani és az a betakarításkor számunkra hatékonyan megtérüljön.

Mi is az az N-Pilot®?

Az N-Pilot® egy olyan hordozható optikai szenzor, mely a levélzet fényvisszaverődésének mérésével (a zöld és infravörös tartományban) pontosan meghatározza a növények aktuális nitrogénellátottságának mértékét, és javaslatot tesz a szükséges nitrogén hatóanyag-igényre. A mérés elve, hogy a kalászos növények klorofill tartalma és a biomassza tömeg, valamint a tápanyag-ellátottsági szint között szoros összefüggés van, így ennek a két paraméternek a mérésével az aktuális nitrogén-igény pontosan meghatározható. Az N-Pilot® a mérés során figyelembe veszi az adott fajtára jellemző tulajdonságokat, valamint a méréskori fejlettségi állapotot. A megbízhatóság növelése érdekében, közvetlenül a területen egy referencia zónában végzett kalibrációs méréssel biztosítható, hogy az adott körülmények között a lehető legpontosabb ajánlást kapjuk.

Mi a referenciaterület és miért van rá szükség?

A referenciaterület közvetlenül a táblán kialakított, egy ún. ,,korlátlan” nitrogénellátottságú területet jelöl, melyen 50 kg/ha nitrogén hatóanyagtöbblet kijuttatását kell megtennünk az első fejtrágyázás alkalmával. Ezen a területen végzett kalibrációval biztosítjuk a későbbi pontos mérések elvégzését, így nincs szükség külső adatbázis használatára.

Mikor használható az N-Pilot®?

A készülék használata alkalmazkodik a gyakorlathoz. Az első fejtrágyázáskor kell kialakítani a referenciaterületet, az ezt követő fejtrágyázások során a készülékkel szárbaindulástól egészen a zászlóslevél megjelenéséig bármikor végezhetőek mérések, közvetlenül a műtrágya kijuttatásokat megelőzően. Ezzel biztosíthatjuk azt, hogy elkerüljük mind az alul-, mind a túltrágyázásból eredő termés- és jövedelem kiesést.

Az N-Pilot®-tal közvetlenül a területünkön mérhetjük meg a növények nitrogén műtrágya igényét.

Az N-Pilot®-ról további információ a http://www.borealis-lat.com/hu/hu/tapanyagellatas/n-pilot-r.html oldalon érhető el.

Makra Máté
Mate.makra@borealisgroup.com
Borealis Hungary Kft.
www.borealis-lat.com