2018-ban az Európai Unió betiltotta a neonikotinoidos rovarirtó szereket, amelyek sok helyen a kihalás szélére sodorták a méheket. Akkor az Egyesült Királyság környezetvédelmi minisztere, Michael Gove egyetértett a döntéssel, és azt ígérte, hogy országa azután is fenn fogja tartani ezt a szabályozást, miután Nagy-Britannia kilép az EU-ból. A jelenlegi kormány nemrég mégis úgy határozott, hogy engedélyezteti a neonikotinoidok használatát – írja a merce.hu.

Egy kormányzati közleményben az áll: „A kérdés alapos mérlegelése után a kormány úgy határozott, hogy sürgősségi engedély iránti kérelmet nyújt be, amely lehetővé tenné a neonikotinoid tiametoxamot tartalmazó termék felhasználását a cukorrépa vetőmagjának kezelésére 2021-ben.”

Nagy-Britannia engedélyezni akarja a neonikotinoidok használatát a cukorrépa vetőmagjának kezelésére – fotó: Shutterstock

A neonikotinoidok használata rendkívül káros a környezetre: nemcsak a rovarfajokra, hanem a rovarokkal táplálkozó madárfajokra is. Nemcsak a levéltetveket és egyéb ártalmas rovarokat pusztítja el, hanem a talajban felszívódva, a víziutakba kerülve fajok ezreinek árthat. Kutatások azt bizonyítják, hogy a peszticidnek 95%-a a talajba szivárog, továbbá a kutatók elmondása szerint megzavarja a méhek és egyéb rovarok alvását, agyi működését és életritmusát, ezzel pusztulásukat okozva.

Dave Goulson, a sussexi egyetem biológiaprofesszora elmondta: egy teáskanál neonikotinoid rovarirtó szer elegendő 1,25 milliárd méh megöléséhez.