Az AKI PÁIR adatai alapján Magyarországon a 2024. 22. héten az olajmagok termelői ára áfa és szállítási költség nélkül:

  • nagy olajsavtartalmú, LO, ipari napraforgómag 144 284 Ft/t, 6 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor,
  • repcemag 164 386 Ft/t, 10 százalékkal magasabb, mint 2023 azonos időszakában, és 1 százalékkal magasabb, mint az előző héten.

Milyen lesz az idei napraforgómag-termés?

Az Oil World szakértői a 2022/2023. évihez képest 4 százalékkal nagyobb, 58 millió tonna napraforgómag-termésre számítanak világszinten a 2023/2024. gazdasági évben. A várható felhasználás 60,4 millió tonna, a termény zárókészlete pedig 4 millió tonna lehet. A Tallage májusi tájékoztatása szerint Franciaországban a sok csapadék, a madarak és a meztelen csigák kártétele miatt egyes területeken újra kellett vetni a napraforgót. Spanyolország középső részén a hűvös, esős időjárás jelentősen lassította a munkákat, ezzel szemben Magyarországon, Romániában és Bulgáriában kedvezőek voltak a feltételek a vetéshez – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.

Hozzátették, hogy az Európai Unióban 4,9 millió hektárról (+1 százalék) arathatnak napraforgómagot az idén. Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint csaknem 700 ezer hektáron került a földbe a napraforgómag.

Magyarországon közel 700 ezer hektáron vetettek napraforgót a gazdák

Magyarországon közel 700 ezer hektáron vetettek napraforgót a gazdák – Fotó: Shutterstock

Idén kevesebb repcemagtermés várható

Ugyancsak az Oil World szerint a repcemag és a canola globális termelése az egy évvel korábbit 2 százalékkal múlhatja alul, 78,3 millió tonna lehet a 2023/2024. gazdasági évben. A felhasználás 80-81 millió tonna közé tehető. A gazdasági év végére 12,7 millió tonna, az előző évhez képest 15 százalékkal kevesebb repcemag maradhat a tárolókban. A Tallage tájékoztatása szerint Csehországban az áprilisi hideg időjárás kedvezőtlenül hatott a repce fejlődésére. Romániában országos szinten jók a hozamvárakozások, de Moldova határmenti régióiban alacsony termés várható. Bulgáriában a májusi bőséges csapadék elősegítette a növények fejlődését. A balti államokban a repceföldek állapota kielégítő volt május végén, a hónap eleji fagyok nem okoztak jelentős károkat az állományokban – írja az AKI.

Az Európai Unióban 17,9 millió tonna repcemag betakarítását vetítik előre a Tallage szakértői az idei évre, ezen belül Magyarországon 600 ezer tonna repcemag kerülhet a tárolókba – emelték ki.


Mekkora idén a szója vetésterülete?

Az Oil World májusi előrevetítésében 389 millió tonna globális szójababtermést jelez a 2023/2024. gazdasági évre. Ez a kibocsátás csaknem 5 százalékkal haladhatja meg az előző időszak termését. A Tallage szerint a szója vetését nehezítette az április végi hűvös időjárás és csak május elején gyorsultak fel a munkák Franciaországban, Olaszországban és a közép-európai tagországokban. Ezután ezeken a területeken jellemzően kedvező körülmények között indult meg a növények fejlődése – áll az AKI jelentésben.

Hozzátették, hogy az Európai Unióban 1,1 millió hektárt foglalhat el a szója vetésterülete 2024-ben, ami 16 százalékkal meghaladja az előző évit. Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 74 ezer hektárról takaríthatnak be szóját az gazdák az idén.

Indexkép: Shutterstock