A cseh székhelyű mamutcég, az AGROFERT megvásárolta az NT Kft-t, ez pedig jelentős változást fog előmozdítani nemcsak az NT életében, de a napraforgó-termesztés és ételolajgyártás jellegében, valamint volumenében is.

Maga az NT csoport eddig több mint 25 országban van jelen termékeivel, s a hazai kiváló minőséget képviselő napraforgó-étolaj előállításában meghatározó szerepet játszott. Az új tulajdonos megjelenésével ez a szerep tovább erősödik, miközben az NT Kft. továbbra is folytatja termeléstervezési, integrátori tevékenységét. Az AGROFERT bízik abban, hogy az NT csoport megvásárlásával hamarosan a növényolaj-termelésben és forgalmazásban közép-európai szinten meghatározó erőt fognak képviselni.

Az optimista alaphangú előadásukon Petr Cingr, az AGROFERT igazgatótanács elnökhelyettese vázolta a 250 céget magába foglaló mamutcég imponálóan szerteágazó tevékenységét. A cég jelszavának szellemében („Szántóföldtől az asztalig") figyelmük a termesztéstől a feldolgozásig, valamennyi mozzanatra kiterjed, így a húsiparban, tejiparban, repce- és napraforgó-étolaj gyártásban is komoly szerepet játszanak.

Az étolaj-termelés mellett repceolajból bioüzemanyagot is termelnek. A mamutcég fő profilja a mezőgazdaság, amit jól jelez, hogy múlt évben az árbevételük 26 %-a mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatos termékek forgalmazásából származott. Főleg műtrágyák, növényvédő szerek, vetőmagvak, takarmánykeverékek és takarmány-alapanyagok forgalmazásában mutattak kiemelkedő eredményeket.

Az iménti termékek értékesítése mellett ugyanolyan (azaz 26 %-nyi) részarányt képviselt az árbevételükben a növénytermesztés, szarvasmarha-, sertés- és baromfitenyésztés. E két 26-26 %-os részarány (azaz 52 %) révén a 47 %-os árbevételi részarányt képviselő vegyipari tevékenységet is megelőzték.

Ez utóbbin belül egyedül a műtrágyából a tavalyi termelés közel 4 millió tonna volt. Vegyipari súlyukat az is mutatja, hogy a cseh vegyipar második legjelentősebb cégcsoportja, s Európában a második legnagyobb nitrogénműtrágya gyártó. Szerteágazó tevékenységüket jól jelzi, hogy mezőgazdasági és építőipari munkagépek, járművek értékesítése, erdőgazdálkodás, fakitermelés és fafeldolgozás, sőt elektronikus és írott sajtóorgánumok is tartoznak hozzájuk.

A cégnek összesen 34 ezer dolgozója van, négy országot (Csehország, Szlovákia, Németország, Magyarország) felőlelően az AGROFERT-hez tartozik már az IKR Agrár Kft., a mezőgazdasági gépek disztribúciós hálózatát jelentő Agrotech és a győri Ceres.

Annak is hangot adtak, hogy mennyire hasznosnak ígérkezik a mamutcéghez való csatlakozás, s milyen kedvező változásokkal lehet számolni.
Friebert Miklós, volt NT tulajdonostárs, a tulajdonosváltást (szavaival: fúziót) kellő optimizmussal üdvözölte, hangsúlyozva a külföldi piacokra való jobb bejutási lehetőségeket, egyben a korábbi partnerkapcsolatok zavartalan folytatását.

Feldman Zsolt helyettes-államtitkár a mezőgazdaság aktualitása és jövője témájú előadásában áttekintést adott a hazai mezőgazdaság alakulásáról, különös tekintettel az EU támogatások és várható szabályok jelentette változásokra. Nem kerülte ki azt a sokak által kényesnek tartott kérdést, miszerint az 1200 hektár fölötti gazdaságokat hogyan érinti majd a támogatások megvonása, ill. átcsoportosítása.

Ezt követően a BASF és a Syngenta szakemberei - Pál Bertalan, illetve Szeleczki Attila- tartottak előadást, melyek során arra adtak választ, hogy a növénytermesztésben, azon belül is különösen a napraforgó-termesztésben milyen új hatásos növényvédő szerek és milyen ígéretes új napraforgófajták állnak a gazdák rendelkezésére. Kitértek arra is, hogy az EU által kivont néhány növényvédő szer pótlása milyen nehézséggel jár (lásd pocokveszély), vagy az idei csapadékos nyár nyomán milyen napraforgó betegségek fellépésével kell számolni. A Syngenta cég korábban erősen a kukoricára koncentrált, újabban a napraforgó egyre fontosabbá válik számukra. Erre tekintettel kiváló növényvédő szereket tudnak ajánlani, de peronoszpóra ellenálló napraforgófajtát is kínálnak.

Milan Kuncir cseh vezérigazgató az olajnövények piaci helyzetéről és kilátásairól tartott előadást, Szűcs István segítségével. Ismertették a világ- és hazai termelés alakulását, jelezve azt, hogy kedvezőek az előrejelzési adatok. Igaz, világszinten a pálma-, szója- és repceolaj megelőzi a napraforgó-termelést, ugyanakkor a napraforgó-termelés fejlesztésére és bővítésére nagy lehetőségek kínálkoznak.

Lényegében ennek az általános tendenciának a szellemében csoportosultak a nívós előadások a hallgatóság imponálóan aktív közreműködése mellett. Az élénk érdeklődés jól jelezte, hogy milyen fontos esemény volt ez a hazai szakmai nap, ami nemcsak a megjelent napraforgó-termesztőknek, de a népes hallgatóság minden tagjának igazi szakmai élmény volt, a befejezést jelentő ízletes ebédről nem is szólva.