Tamás Csaba Kalocsán gazdálkodik és átlagos vetésterülete napraforgóból évről-évre 200 hektár körül alakul.

2012 óta használja a kultúrában a DuPont Acanto® Plus gombaölő szert, de korábban is alkalmazta már a vegyszer elődjét, az Alert®Sun-t, így nem túlzás kijelenteni, hogy a termelő elkötelezett a biztonságos, jól bevált gyártó készítményei felé.

Milyen év volt 2014 és hogyan alakult a napraforgó termés?

"Nagyképűség nélkül mondom, hogy a táblák között nem volt ritka a 4 tonnás termésátlag." - nyilatkozta Tamás Csaba.
"Természetesen mindez megfelelő tápanyag ellátottság mellett és jól időzített gyomirtás alkalmazásával értendő. Úgy érzem, hogy a szép terméshez és a meggyőző mázsán mért eredményekhez sokat tett hozzá a DuPont Acanto® Plus készítmény alkalmazása."undefined

Elérkezett az idei napraforgó vetés ideje - hogyan tervezi ebben az évben a növényvédelmet?

"2015-ben 180 hektárra vetünk napraforgót. Természetesen idén is használom az Acanto® Plus -t..."

"De hadd jegyezzem meg, hogy az én hitvallásom szerint teljesen mindegy, hogy csapadékos, vagy aszályos évet írunk az intenzív napraforgó termesztésben.  Tapasztalatom szerint elképzelhetetlen a kultúra gombaölőszeres kezelés nélküli termesztéstechnológiája."

undefined

A gazda véleménye meggyőző a termésátlagok tükrében, de nézzük meg a DuPont szakembereinek magyarázatát is a készítmény összetételével és hatásmechanizmusával kapcsolatban:

Miért mondta a gazda, hogy aszályos időben is használja?

Az Acanto® Plus hatóanyagainak köszönhetően fertőzésmentes időszakban is komoly hatással van a kezelt növények élettani folyamataira. Amellett, hogy kiemelkedő hatással rendelkezik a napraforgó legfontosabb levél-, szár- és tányérbetegségei ellen, élettani hatásának köszönhetően jelentősen növeli a potenciális termés mennyiségét.

Milyen előnyei származnak a termelőnek az Acanto® Plus használatából?

  • A formuláció kiváló fedettséget biztosít > jobb tapadás, gyors hatóanyag felszívódás és gyors védelem.
  • Mindkét komponens szisztémikus > nemcsak a növény felületén fejti ki hatását, hanem eljut a permetlével kevésbé takart részekbe is és ott is véd a kórokozók ellen.
  • Megelőző és gyógyító hatás > hosszan tartó napraforgó védelem.
  • Kiemelkedően erős az élettani hatás > látványos és többlettermésben mérhető eredmény, így még fertőzésmentes időszakban is megtérülő kezelés.

Két hatóanyag dolgozik, kettős hatásmóddal

Az Acanto® Plus hatóanyaga: 200 g/l pikoxistrobin + 80 g/l ciprokonazol

Évente egyszeri, javasolt kijuttatása:

Dózis: 0,75–1 l/ha

Kijuttatás időzítése: a fertőzésveszélyes időszakban, megelőző jelleggel kell kijuttatni - ha ez nem sikerül, akkor legkésőbb az első tünetek megjelenésekor érdemes permetezni.

Javasolt permetlé mennyisége:250–400 l/ha

Esőállósága: Igen jó, ám a kezelés után 3 órán belül lehulló csapadék csökkentheti a készítmény hatását.

Kezelések maximális száma: napraforgó esetében 1 alkalom/év.

Betegségek, kórokozók, amelytől véd:

Napraforgó kultúra esetében az Acanto® Plus védelmet biztosít peronoszpóra, rozsda, fehérpenész, diaportés, alternáriás és fómás betegségek ellen egyaránt.