Gazdariport-sorozatunk következő állomása Polány, ahol a Dunántúlra jellemző, változatos domborzati viszonyok között kell kihozni a lehető legjobb termelési eredményeket.

A Natur Agro termékeit már a teljes termőterületen használja somogyi vendéglátónk – akit a saját, mázsán mért eredményei győztek meg a Natur termékek fontosságáról. Nézzük meg, hogy milyen tapasztalatokról számol be a gazda, dombos területi adottságok mellett.

Magyarország szántóterületeinek jelentős része dombos vidéken helyezkednek el, ahol a gazdálkodóknak fokozottan ügyelniük kell a talajok állapotára, a műtrágya-kijuttatás helyes technológiájára, illetve a növénykultúrák megfelelő táplálására – a kimosódás minimalizálása mellett.

Ellenberger Tamás, egyéni vállalkozó évek óta használja a Natur Agro termékeit, amelyek segítségével növelni tudja szántóföldi növénytermesztésének hatékonyságát.

"2016-ban kerültem kapcsolatba a Natur Agro termékeivel és mára a teljes szántóterületemen használom mindhárom készítményüket: a Natur Active-ot, Natur Micro-t és a Natur Plasma-t is." – vallotta a gazda.

Natur Active levéltrágya azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében. A Natur Active használatával a növények tápelem szükségletei hatékonyan elégíthetőek ki. Alkalmazása eredményesebbé teszi a növények tápanyagfelvételét a talajból is.

Natur Micro egy környezetbarát mikrobiológiai talajkezelő koncentrátum, amely a tápanyagok beépítésén és azok mobilitásán kívül a szár- és gyökérmaradványok elbontásáért is felelős.

Natur Plasma levéltrágya a növények harmonikus fejlődéséhez szükséges makro-, mezo-, és mikroelemekkel dúsított, élő algákat tartalmazó koncentrátum, amely szerves formában, teljes mértékben hasznosul.

A Natur-készítmények kijuttatásáról és az alkalmazás eredményeiről a gazdálkodót kérdeztük.

"A Natur Micro előnyeit mi elsősorban a szármaradványok lebontásban éreztük. Technológiai sorban a vetés előtt juttatjuk ki a talajra, majd egy menetben, rögtön be is dolgozzuk.

Kukoricában, napraforgóban és repcében jelentős műtrágya-megtakarítást tapasztaltunk a Natur Micro használata nyomán,

hiszen ez a készítmény a műtrágya összetevőit a növények számára könnyebben felvehető formában tárja fel.

Nagyon szimpatikus volt számomra, hogy a Natur Active lombtrágya használata előtt levélanalízist végeztek a Natur Agro szakemberei.

A vizsgálat alapján megállapították, hogy milyen tápanyag-hiányt szenved a növény és ez alapján állították össze a lombtrágyát. – Tavaly például magnézium és cink kiegészítéssel tudtuk tökéletesíteni a lombtrágyázást.

Az elmúlt évben a napraforgónkban egy fitotoxis jelenség tűnt fel, amelyet élő Natur Plasma-val kezeltünk. A kijuttatást követő napokban már látható volt, ahogyan a növények védekezőképessége erősödik – és 5-7 napon belül gyönyörűen kiheverték a fertőzést, így már életerősen, egészségesen állhattak a nyári időszak elé.

fotó: Shutterstock

Alapvetően nagyon elégedett vagyok a Natur Agro termékekkel, de hadd említsek csak egy árpa-eredményt példaként, amely kultúrába szintén mindhárom Natur-terméket alkalmazzuk. "

" 85 mázsás eredményt értünk el árpában, a korábbi 65-70 mázsához képest. Én úgy gondolom, hogy ez valóban jelentős növekedésnek számít. "

Natur Agro Hungária Kft. munkatársai szeretettel várják a gazdálkodókat a közelgő AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon január 24-27-ig a G pavilon, 202 C standon!