Békés vármegye gyönyörű tájain, a Körösök vidékén található Nagyszénás nagyközség, ahol április legvégén látogattuk meg Lustyik János családi gazdálkodót. Az agrárdigitalizáció első szakaszának lépéseiről beszélgettünk. A technológia része 4 darab Trimble monitor is.

Az agrármúlt és a szakma szeretete

Lustyik János 1994-ben végzett Békéscsabán gépjárműtechnikusként, majd Eleken általános mezőgazdasági technikusként. A családjával Nagyszénás környékén gazdálkodtak 1992-től, majd 2004-től az Október 6. Lajosszénás Kft. kötelékében vezeti a növénytermesztési ágazatot a javarészt családtagokból álló vállalkozásban.

"Szeretem a mezőgazdaságban az életformát, a szabadságot, hogy minden nap más és más. Sokszor kihívásokkal teli és nem könnyű, viszont sosem unalmas: kint a szabadban, a természetben, változatosan dolgozunk. Aki ezt az életet megszerette, megszokta, annak idehúz a szíve" – mondta a szakma szeretetéről.

Lustyik János Lustyik János

Lustyik János családi gazdálkodó – fotók: Csurja Zsolt, Kürti Ivett

A területek és a gépek

"Elég vegyes, a 8-tól a 40 aranykorona értékű, többnyire középkötött talajokon gazdálkodunk Nagyszénás környékén, Szarvas felé pedig vannak kötöttebb, szikes területeink is. A művelt táblák a központtól javarészt, 90 százalékban 12 kilométeres sugarú körben vannak, a bérmunkával együtt 1100-1200 hektáron. A vetésforgónk: árpa, búza, kukorica és napraforgó, ha pedig olyan az idő augusztus és szeptember környékén, repce is bekerül. Régebben volt csemegekukorica és zöldborsó is, de a vízigényük miatt nem érte meg a termesztésük.

A vegyes gépparkunk jelentős részét az AXIÁL Kft.-től szereztük be, a vásárlást, az alkatrészes és szervizes feladatokat pedig meghatározza, hogy 3 központ is van a környékünkön, hozzánk Orosháza a legközelebbi 19 kilométerre, Hódmezővásárhely és Békéscsaba pedig szintén könnyen elérhető.

A gépszínekben 4 CLAAS kombájn, 2 darab MEGA 208, valamint egy 540-es és 660-as LEXION, továbbá egy CLAAS AXION 840 és egy Landini 165-ös traktor is helyet kap. A HORSCH Pronto 6 AS vetőgép mellett 4 darab Monosem szemenkénti vetőgépünk van, egyikük már a precíziós technológiával működik. A forgatás nélküli talajműveléshez van 4 méteres HORSCH Tiger kultivátorunk, 7 méteres FRAMEST kompaktorunk és 6 méteres HORSCH Joker tárcsánk is. Hozammérő rendszer még nincs nálunk, a két LEXION kombájn alkalmas rá, a jövőben tervezzük a használatát."

Claas Lexion kombájn

A gépszínekben 4 CLAAS kombájn, 2 darab MEGA 208, valamint egy 540-es és 660-as LEXION áll – fotó: AXIÁL Kft.

A Trimble rendszer működéséről

"Az első Trimble monitort és a szoftverrendszert az AXIÁL szakemberei a kérésünkre egyből ikresítették, hogy másik gépre is átszerelhető legyen, így kezdődött az RTK jelpontosság és automata kormányzási rendszer kialakítása. A gyakorlatban használva megtetszett a technológia, láttuk az értelmét időhatékonyságban, üzemanyagban és kényelemben is. Jöttek is a további elemek, ma már összesen 4 darab van a gépekhez, mind ikresítve, a legutóbbit pedig már úgy kértük, hogy mindegyikhez használható legyen.

A következő lépés az adatok és a működés felhőszolgáltatásba való bevezetése volt. Átbeszéltük az előnyöket és a lehetőségeket, majd megegyeztünk a részletekben. A gépek adatainak összehangolására a felhőszolgáltatást töltjük fel adatokkal, hogy pontos táblainformációkkal dolgozzunk. Így a táblán egy gombnyomással felveszik a gépeink az AB egyeneseket, a táblahatárok adatait és gyors indulás után már nem kell keresni a táblák szélét.

A digitális átállásunk 2018-ban kezdődött, a 6 szezon tapasztalata, hogy nincs rávetés, automatikus sorelzárás valósul meg, pontosan visszatérünk a művelés útvonalára, csökkent az üzemanyag-felhasználás, valamint javult a teljesítmény és a kényelem is a kezelő számára. Nem kell többé a fülkéből kiugrálni. Szerencsére azt látni a környéken, hogy egyre több szép egyenes sor és barázda van, egyre többen használják a műholdas rendszereket.

A mezei pocok tavalyi tevékenysége és az esős idő miatt kevesebb időnk volt vetni, ezért éjszaka is dolgoztunk, mentünk a digitális adatok alapján. Tökéletesen működött a rendszer, nem kellett a nyomjelzőt figyelni" – mondta.

axiál

A gépparkjuk jelentős részét az AXIÁL Kft.-től szerezték be – fotó: AXIÁL Kft.

"Nagyon sokat tud a program, ezért a távolabbi tervek, hogy még több adatot töltünk a felhőszolgáltatásba, majd beszerzünk egy súlymérős, ISOBUS rendszerű műtrágyaszórót, valamint az AXIÁL műholdfelvételes adataiból készített táblatérképeit is beszerezzük. Ezzel megnézhetjük, milyen ráfordítással milyen terméseket lehet várni egy adott táblán, majd ki tudjuk számolni, mennyit lehet megtakarítani a területen, vagy mennyivel több termést lehet lehozni róla. A számolás vége természetesen az, hogy milyen haszon marad a munka után. Mivel azt már ismerjük, hogy mennyit lehet nyereségként elkönyvelni, ezzel a rendszerrel tudjuk majd értékelni a technológia hatékonyságát is. Akár a hatékonyságot, akár a bevételt növeli, megéri."

A további fejlődés útján

"Mindig törekedtünk a fejlesztésekre, a Trimble monitorokkal és a programmal az elmúlt időszakban rövid idő alatt ugrottunk nagyot, és arra számítunk, hogy egyre jobban tudunk majd haladni és dolgozni. Kell és szeretnénk is alkalmazni a technológiát és tovább fejlődni a gyakorlatban.

Kulcskérdés, hogy a gépkezelőket és a gépeket is meg kell tanítani a gyakorlatra, úgy lesz pontos az adatgyűjtés. Ehhez rendszeresen emlékeztető, frissítő oktatást tartanak nekünk az AXIÁL szakemberei, ahogy haladunk előre, egyre többet osztanak meg és tudunk meg a lehetőségekről és a gyakorlatról. A technológiai lépések elsajátítását szerencsére a fiatalabbak mellett az idősebb kollégák is szeretik, tanulják. Az AXIÁL munkatársaival jó viszonyban vagyunk alkatrész és szerviz vonalon is, tudják, mit csinálnak. Ennek része a felkészülés is: a napkitörések miatt előre szóltak, hogy a műholdas jeleknél zavarok lehetnek, de szerencsére nem tapasztaltunk jelkiesést, amikor pedig segíteni kell, akár távolról, online távsegítséggel is meg tudják tenni.

A gazdatársaknak azt üzenem, hogy a nehéz évek ellenére, vagy éppen azok miatt használják a technológiát, mert érdemes. Az út eleje nehéz, de ha megvan a rendszerbe illesztés, már látja az ember, hogy tényleg nagyon jól működik az adat alapú gazdálkodás, amivel eredményesebben tudunk termelni" – mondta Lustyik János.

Szerző: Csurja Zsolt