Az idei év minden korábbit felülmúlóan teszi próbára a magyar gazdák erejét és állhatatosságát, de egységre van szükség a magyar agráriumban - mondta Nagy István agrárminiszter a 31. Farmer-Expon Debrecenben.

A gazdák és a kormány közötti szövetség szilárd

A miniszter kiemelte, nehéz helyzetben vannak a gazdák, de ebből a nehézségből kell reményt kovácsolni, a széthúzás helyett erőt és egységet teremteni. A rendkívüli időjárási körülmények rendhagyó intézkedéseket igényelnek, és nem feledkeznek meg a legkisebb gazdálkodókról sem – hangsúlyozta.

Nagy István agrárminiszter

Nagy István: a kormány mindig a magyar gazdák mellett állt és áll – fotó: Agrárminisztérium

Újranyitnak egy pályázatot

A miniszter bejelentette, hogy a mezőgazdasági kistermelők számára, tevékenységük támogatása és bővítése érdekében

újranyitják azt a pályázatot, amelynek keretében 15.000 eurónak megfelelő forintösszegű, öt évre nyújtott, egyösszegű átalány támogatást biztosítanak.

Fontos könnyítés, hogy a pályázathoz önerő nem szükséges.

Nyitottnak kell lenni a változásra

A miniszter beszélt arról is, hogy ma már nem gazdálkodhatnak úgy, ahogy az elődeik gazdálkodtak, változni és változtatni kell, nyitottnak kell lenni a változásra. Hozzátette, a gazdák és a kormány között létrejött szilárd szövetség hatékonyan támogatja ezt a fejlődést.

Köszönettel szólt a gazdákról, akik biztosítják, hogy a mindennapi kenyér a magyar családok asztalára kerüljön.

Nagy István agrárminiszter

A gazdák és a kormány között létrejött szilárd szövetség hatékonyan támogatja a fejlődést – fotó: Agrárminisztérium

Szó volt az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs eddigi intézkedéseiről is

A csapadékhiánnyal és a szárazsággal kapcsolatban a miniszter felhívta a figyelmet az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs eddigi intézkedéseire is. Kifejtette, a hiteltörlesztési moratórium lehetőséget biztosítanak 2023 év végéig az arra rászoruló mezőgazdasági vállalkozások számára.

Emellett a mezőgazdasági aszálybiztosításoknál a kormány felgyorsítja és rugalmasabbá teszi a biztosítói kártérítési folyamatot. Továbbá az aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozására 3 milliárd forint értékű támogatást különített el a kormány.

Az aszály okozta károk mérséklésére szolgál az öntözést kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására szánt 1,4 milliárd forintos többlettámogatás. Végül, de nem utolsó sorban pedig az öntözni kívánó termelők a rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, a hatóság azokat automatikusan engedélyezi – sorolta a tárcavezető.

Vízvisszatartást elősegítő földhasználatra van szükség

Nagy István kitért arra is, hogy a termőföld használatához kapcsolódó megszokásaink egy részét is felül kell vizsgálnia a gazdálkodóknak a vízmegtartás érdekében.

A vízvisszatartást elősegítő földhasználatra van szükség, a megfelelő művelési mód megválasztása kulcskérdéssé vált.

Át kell azt is gondolni, hogy ilyen időjárási körülmények között milyen szárazság tűrő növénykultúrák termeszthetők. A gazdák ebben a helyzetben bátran támaszkodhatnak a hazai genetikai állományra – húzta alá a miniszter.