A talaj egy életközösség. Mikrobiológiai élet nélkül csak mállott kőzet. Ha a talajélet elpusztul, elveszik a pufferkapacitás, felborul az egyensúly és termőképtelenné válik a föld. Az intenzív mezőgazdasági termelés stresszként hat a termőföldre, mivel a műtrágyázás, a növényvédőszerek használata, a talajművelési módok károsan hatnak a talaj életközösségére. Feladatunk, hogy minden eszközzel szolgáljuk a fenntartható növénytermesztést. A biológia segítségével a baktériumos talajoltással célzottan támogatjuk a talaj szerkezetének javulását, a növények fejlődését és növekedését és patogén gombák gátlását. A BIOFIL talajoltó baktérium készítmények használata erre ad megoldást.

biomin

fotó: Shutterstock

A probléma

Az egész világon tapasztalható talajerozió mellett, a világ és  Magyarország termőtalajai savanyodnak, lúgosodnak, szikesednek és sok területen egyre nagyobb a sókoncentrációjuk. Egyre nagyobb probléma a nitrátérzékenység. A fenti problémákkal párhuzamosan jelentkezik, hogy a földek tápanyag szolgáltató képessége is csökken. Így a termesztett növényeinkben a kimutatások szerint is az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vitamin, és ásványi anyag tartalom.

Kutatások szerint az emberi szervezet ásványi-anyag megváltozása (leginkább a csökkenése) károsan befolyásolja a bélflóra összetételét és ezzel jelentősen csökken az immunrendszer védekezőképessége. Számos betegség, mint pl. a rák, a csontritkulás, a szívbetegségek stb. tudományosan igazoltan olyan ásványi-anyag hiánnyal hozható összefüggésbe, amelyek elsősorban a táplálék Ca tartalmának csökkenésével jár együtt. (R. R. Barefoot, M. Gerson, A. Schweitzer, R. Reich és még sokan mások)

Levonva a következtetéseket elmondható, hogy a termőtalajok romlása egészségünket is komolyan veszélyezteti. Ezért is kiemelkedő feladata a tudománynak és kutatóknak, hogy megoldási alternatívákat találjanak termőföldünk megvédésére.biomin

fotó: Shutterstock

Milyen megoldást ad a biológia?

A kutatók a talajélet élénkítésére megtalálták a megoldást a baktériumos talajoltással. Ezzel a mikrobiális élet helyreállítása történik, cél az egészséges talaj – egészséges növény – egészséges ember összekapcsolódás létrehozása.  A baktériumok áldásos tevékenységükkel javítják a talaj szerkezetét, támogatják a növények fejlődését, növekedését és a patogén gombák visszaszorításával optimalizálják a mikroflórát. Ugyanis a kiválogatott baktérium törzsek olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint pl. a nitrogén gyűjtése, kálium és foszfor feltárása, növényi hormonok termelése, talaj aggregátum képzése…stb.

BIOFIL – a növényre váltott tudomány

A BIOFIL talajspecifikus baktérium készítmények kifejlesztése 6 év kutatói munka eredménye. A cél az volt, hogy szélsőséges -  erősen savanyú, lúgos, szikes vagy sóterhelt- talajokon is kiegyenlítettek legyenek a termésátlagok és terméstöbbletet érjünk el, emellett javuljon a talajszerkezet és egészségesebb legyen a termőföld.

A növényi részek – gyökér, szár és levélmaradványok – visszaforgatása a talajba,  a tápanyag visszapótlást szolgálja. Az erősen stresszelt mezőgazdasági területeken viszont ezen növényi részek lebontása, a kevésbé intenzív talajélet miatt, nehézkes és több időbe telik. A célirányosan kijuttatott lebontást végző baktérium törzsekkel egyrészt segítjük a gyors lebontást, másrészt megakadályozzuk, hogy a patogén gombák végezzék el ezt a feladatot. A BIOFIL Szárbontó készítményben lévő törzsek speciális bontóenzimeket termelnek, emellett hatékonyan gátolják a patogén gombák szaporodását.

A XX. század a kémia fejlődés százada volt a mezőgazdasági termelés területén. Az áldásos hatásai mellette ma már előtérbe kerültek a kemizálás káros mellékhatásai is. A talajélet és általában a talajban található biodiverzitás csökkenése miatt veszélybe került a fenntarthatóság.A fentiekből okulva adódik a feladat: a XXI. század a mezőgazdaságban a biológia, a természetes megoldások  százada lesz. Ennek egyik  eszköze a mikrobiális talajoltás.

„A termőföld védelme érdekében támogatni fogjuk a természetes, biológiai megoldásokat így a baktériumos talajoltást is. Teszünk arról, hogy az oktatási rendszerben is helyet kapjon a talajbiológia és talajélet optimalizálásának mikrobiológiai alapjainak ismertetése.” – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Dr. Nagy István.