Az általában egy hektárnál kisebb földön termelő afrikai gazdaságok termésátlaga meglehetősen gyenge, pedig a kontinens szinte minden régiójában komoly gond az élelmiszerellátás. Ezért a nemzetközi intézmények és a nemzeti kormányok nagy összegeket fordítanak új fajták kifejlesztésére azzal a céllal, hogy segítsenek a családi gazdaságoknak megbirkózni az egyre gyakoribb kihívásokkal. Hamarosan olyan fajták lesznek elérhetőek, mint például a magas hőmérsékleten is termő bab, fitoflóra (burgonyavész) ellenálló burgonya és a szárazságtűrő kukorica.

vetőmag

A farmerek inkább egymástól vásárolnak vetőmagot – fotó: Shutterstock

A piackutatási eredmények azt mutatják, hogy a kistermelők ellátása a növényfajták szélesebb választékával jelentős és kiaknázatlan üzleti lehetőség. A Journal Food Security 10 ezer gazdaság beszerzését vizsgálta meg, és megállapította, hogy a nem hitelesített vetőmagforgalom aránya 55 százalék.

Az Afrikában különösen fontos fehérjeforrásnak számító hüvelyesek, mint a bab vagy a tehénborsó (csicseri bab, Vigna unguiculata (L.) Walp) esetében ez az arány 64 százalék. Ezzel szemben nem volt ország, ahol a hivatalos kereskedőknél a vetőmagigény 17 százalékánál többet vásároltak volna, és a felmérés átlaga 2,4 százalék volt.