felhőkarcoló növénytermesztéssel, városi kertészet

Alul téglalap alakú, majd felfelé haladva fokozatosan gömbölyödik a világ első farmként is működő felhőkarcolója – fotó: Arch Daily

Az 51 emeletes toronyban lakóirodák, szupermarket és egy belső udvarral rendelkező étkező is lesz pihenésre és a társadalmi összejövetelekre.

A kínai Wumart szupermarketlánc kezdeményezése

A Jian Mu torony nemzetközi pályázat keretében keresett tervezőt. A pályázatot a kínai Wumart szupermarketlánc írta ki, amely megvásárolta a még utolsó üres telket Sencsen központi üzleti negyedében. Az önfenntartó gazdálkodás ötlete lehetőséget ad a lakóknak, hogy friss zöldségeket és gyümölcsöket termesszenek és fogyasszanak a toronyból, ahol becslések szerint évente 270 000 kg élelmiszert tudnak előállítani. A tájteraszok sokféle növényt tartalmaznak, beleértve a tavirózsát, a páfrányt és a licsit, segítve a biológiai sokféleség megőrzését.

Kis városi gazdálkodás folyik a világ minden városában – New Yorktól Párizson át Szingapúrig

A Jian Mu Tower azonban egy újabb szintre emeli ezt a megközelítést. Ez a tendencia jelentős szerepet játszhat a jövőbeli városok kialakításában, mivel a mai nap egyik legsürgetőbb építészeti kihívásával foglalkozik: Hogyan integrálhatjuk a természeti világot az épülettervezésbe?

Az élelmiszertermelés mellett a Jian Mu Tower farmja segít a napfény árnyékolásában is, ami kulcsfontosságú a magas épületekben. – állítja az olasz építész, Carlo Ratti.

Az épület felületén található zöld növényzet árnyékolásra is jó

Az épület felületén található zöld növényzet árnyékolja a belső tereket – fotó: Arch Daily

A torony neve a kínai ősi mitikus szimbólumból, a „jian mu tree”-ből származik, amely „összeköti az eget és a földet”. A kínai hiedelem szerint az ég kerek, míg a föld négyzet alakú, és ennek megfelelően a felhőkarcoló ezt a hiedelmet téglalap alakú alapjával fordította le, amely fokozatosan henger alakúvá alakul, ahogy emelkedik.

A teraszkertek magasak és harmonikusan illeszkednek a belső terekhez

A teraszkertek magasak és harmonikusan illeszkednek a belső terekhez – fotó: Arch Daily

Az épület felületén található zöld növényzet csökkenti a napsugárzást a belső terekben és elősegíti a természetes szellőzést. A teraszkertek magasak és harmonikusan illeszkednek a beltérhez, egyesítve a külsőt a belsővel.

Az épületben szupermarket, lakóirodák és kültéri étkezőterasz is üzemel

Az épületben szupermarket, lakóirodák és kültéri étkezőterasz is üzemel majd – fotó: Arch Daily

A projektet a ZERO-val, egy olasz székhelyű céggel fejlesztették ki, amely a mezőgazdaság innovatív megközelítéseire specializálódott. A vállalat egy mesterséges intelligenciával támogatott „virtuális agronómus” rendszert vezetett be, amely kezeli a gazdaság mindennapi működését, öntözését és táplálkozási feltételeit a növényzet termelési folyamatának optimalizálása érdekében.